" /> Žohar na daljinsko upravljanje | Znanost.ba

Žohar na daljinsko upravljanje

Ovo što su stvorili znanstvenici Sveučilišta NC State, nije se sjetio ni Q iz Jamesa Bonda.

Malu odvratnu bubu koju većina ljudi ne može ni smisliti kada se pojavi u kući, opremili su elektronskim uređajem pomoću kojeg mogu upravljati njezinim kretanjem, čime su stvorili jedinstvenog životinjskog kiborga kojem je oduzeta vlastita volja.

Mada se ovo nasilno igranje s prirodom zasigurno neće dopasti ljubiteljima životinja (svih životinja a ne samo slatkih slonića, delfina i primata), znanstvenici kažu kako bi njihov izum mogao biti vrlo koristan, jer žohara u sljedećoj fazi namjeravaju opremiti kamerom i drugim senzorima, pa bi ga se moglo koristiti u potrazi za žrtvama potresa i drugih katastrofa u ruševinama.

Naravno, ovdje se nudi i mogućnost korištenja za špijunske svrhe, a nama se osobno ovo čini kao jedan korak bliže sustavima za daljinsko upravljanje samim ljudima.

Znanstvenici NC Statea u ovom ne vide nikakve etičke prepreke, te kažu kako je jednostavnije pretvarati bube u biorobote, nego proizvoditi robote takve male veličine i tvrde kako im nije namjera da elektroničke upravljačke sustave jednog dana spajaju na sisavce, a pogotovo ne na ljude. Bezgranično im vjerujemo, zar ne?

U ovom videu možete vidjeti kako su znanstvenici “robožoharu” zadali pravac kretanja (plava linija na podu), koji on nepogrešivo slijedi, piše Vidi.hr

 http://youtu.be/gmbEX7zDzog

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/znanstvenici-opremili-zivog-zohara-uredajem-za-daljinsko-upravljanje/#ixzz26o9ADYMo

 

Leave a Comment