Znanstvenici razvili ”daljinsko upravljanje” za pse

daljinsko-upravljanje-za-pse-720x436Trenirani psi su sposobni napraviti mnogo toga. Mogu pronaći žrtve u slučaju elementarne katastrofe, nanjušiti narkotike i eksplozive te savladati kriminalce.

No u svim tim situacijama koliko god psi bili istrenirani i iskusni ne mogu stalno čuti naredbe svojih handlera. Zato su znanstvenici sa Alabama’s Auburn Sveučilišta razvili kontrolni sustav za usmjeravanje pasa.

Inženjeri strojarstva Jeff Miller i David Bevly razvili su sustav koji se sastoji od mikroprocesora, bežičnog radija, navigacije i AHRS senzora. Sve je smješteno na leđa psa te sadrži još i komandni modul koji odašilje vibracijske i audio signale, na koje je pas naučen da reagira.

U isptivanjima provedenim u strukturiranim i nestrukturiranim sredinama, psi koji su koristili kontrolni sustav pokazali su poslušnost od gotovo 87%.

Sustav djeluje samostalno vodeći psa do već prije utvrđenih GPS točaka.

Njegova namjena je za situacije kada handler nije u mogučnosti biti u pratnji životinje ili ako se nalazi u situaciji gdje je okolina preglasna te pas ne može čuti naredbe.

Inženjeri se nadaju da će se ta tehnologija ubuduće koristiti za usmjeravanje ljudi koji se nalaze u opasnim uvjetima ili kao vodiči za slijepe osobe.

A za situacije u kojima je čovjek ili pas prevelik, nedavni projekti su se pokazali uspješni u usmjeravanju kornjači i žohara putem daljinskog upravljanja.

Izvor: Gizmag

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/znanstvenici-razvili-daljinsko-upravljanje-za-pse/#ixzz2foTKV2pG

Related Posts

Share This

Leave a Comment