Znanstvenici preko laserskog uređaja ispituju tajne Zemljine jezgre

Zemljina jezgra je jedna od rijetkih točaka na našemu planetu koja je ostala nedostižna znanstvenicima. O procesima koji se odvijaju u njoj se vrlo malo zna, no osmišljen je laserski uređaj koji bi trebao proširiti znanje i otkriti neke tajne.
Samo središte Zemlje su znanstvenici opisali kao posljednje neistraženo mjesto na našem planetu. O jezgri, koja je smještena kojih 2,5 tisuća kilometara ispod površine, zna se vrlo malo. No, naprava koju je izradio Europski centar za sinkrotrono zračenje (ESRF), smješten u Francuskoj, bi trebala pomoći znanstvenicima da dođu do novih spoznaja.

Za sada se zna da je sama jezgra neobično vruće mjesto čije se temperature uspoređuju sa onima na površini Sunca. Osim toga, izložena je pritisku koji je veći 3,5 milijuna puta od atmosferskog tlaka. Laserski uređaj imena ID24 nastojati će dio tih prilika iz središta Zemlje reproducirati u laboratorijskim uvjetima.

Sastoji se od svojevrsnog “nakovnja” od dijamantnih čestica, koje pritišću materijal kako bi pojačale tlak, a laserski impulsi zagrijavaju isti taj materijal na vrlo visoke temperature. Iako se radi samo o česticama materijala i o mikrosekundama, koliko je djelovanje lasera, riječ je o najbližoj simulaciji procesa iz Zemljine jezgre dosada.

Znanstvenici se nadaju da bi kroz eksperimente trebali dobiti odgovor na pitanja poput što se događa s željezom zagrijanim na 10 tisuća stupnjeva Celzija, što se događa s materijalima koji prolaze brze kemijske reakcije ili kolika je temperatura u unutrašnjosti planeta dovoljna da otopi minerale.

ID24 je prošao prva testiranja ovaj mjesec, a ona se još nastavljaju. Očekuje se da bi uređaj bio dostupan tijekom svibnja 2012. godine za provođenje eksperimenata. Ovo je tek prvi uređaj od njih osam, koliko ih je predviđeno ESRF-ovim programom vrijednim 180 milijuna eura.

Izvor: mostarlife.com

Related Posts

Share This

Leave a Comment