Znanstvenici otkrili kako nastaje rak

stanice-raka-

Stanice raka

Zahvaljujući tome što su pronađeni sami “korijeni” svih malignih oboljenja, u skorijoj budućnosti bi čovječanstvo jednom za svagda moglo reći “zbogom” raku, piše Daily Mail navodeći kako su znanstvenici otkrili jedinstveni, takozvani “smrtonosni tip” matičnih stanica, odnosno “majke raka”, koje predstavljaju osnovu za razvijanje ove opake bolesti.

Te stanice, prenose Nezavisne novine, “rađaju” tumore i održavaju ih u životu, a lijek koji bi imao moć da ubije ove zloćudne stanice mogao bi uništiti i samu bolest.

“Majke raka” krive su za to što se kancer svojim metastazama širi po tijelu, što predstavlja najčešći uzrok smrti svih onkoloških pacijenata. Nažalost, one su otporne i na sve vidove zračenja i kemoterapije, što predstavlja objašnjenje zašto se tumori vraćaju čak i nakon uspješnih tretmana.

Znanstvenici su dugo sumnjali u postojanje ovakvih posebnih stanica, ali su tek sada zaista uočene i praćeno je njihovo ponašanje u ljudskom organizmu. Za ovo otkriće zaslužni su stručnjaci sa Oxforda, koji su proučavali muškarce i žene oboljele od jednog vida leukemije.

Primijetili su da je jedan mali postotak malignih stanica izuzetno opasan i otporan na sve tretmane. Bolest je zapravo i krenula od tih “matičnih stanica raka” i sve oboljele stanice su potekle od njih, prenose Nezavisne novine.

Kada bi se pronašao lijek koji bi bio efikasan protiv stanica “majki raka” bolest bi bila eliminirana jednom zauvijek. Dosadašnje terapije liječnici opisuju kao “pokušaj da ubiješ maslačak puhanje u njega, umjesto da ga otkineš iz korijena”.

“Otkrili smo poseban podskup stanica koje su preteča svih tumorskih stanica i zaslužne su za razmnožavanje kanceroznih stanica u organizmu. U pitanju je izuzetno važan korak koji nam otkriva da, ako želimo izliječiti pacijente, moramo naći načina da ciljamo prije svega na te stanice-majke svakog maligniteta. Štoviše, to bi trebalo biti sasvim dovoljno da rak nestane”, rekao je doktor Petter Woll, jedan od istraživača.

Izvor : http://bljesak.info/rubrika/sci-tech/clanak/znanstvenici-otkrili-kako-nastaje-rak/86460

Leave a Comment