Znanstvenici otkrili kako drvo pretvoriti u naftu?

Znanstveniku iz Mainea pošlo je za rukom ono što stručnjaci pokušavaju već desetljećima – pronaći učinkovit i jednostavan način proizvodnje obnovljivih izvora energije.

Clay Wheeler razvio je proces u dva koraka pomoću kojeg se iz celuloze dobiva nafta iz koje se potom dobiva rafinirani benzin, mlazno gorivo ili dizel gorivo i kod kojih se bilježi gotovo potpuno odsustvo kisika, glavnog neprijatelja ‘oktanske učinkovitosti’, piše Reuters.

Profesor koji je do metode došao zajedno s jednim od svojih studenata ističe da je njena najveća značajka jednostavnost budući da sukladno rastu složenosti procesa raste i njegova cijena. Zapravo, navodi znanstvenik, drvo je najskuplja komponenta u cijelom procesu, a jedna od značajki koja predviđa uspjeh takvog pothvata svakako je činjenica da je dobiveno mnogo vrjednije od uloženog.

Uostalom, celuloza u drvu koja je bitna za proces jednako je upotrebljiva i u ostacima stabala, panjevima, odbačenim granama, stoga takvo opredjeljenje za proizvodnju energije ne mora nužno značiti i krčenje šuma.

U prvom koraku Wheelerovog procesa, drvo se okupa u sumpornoj kiselini čime se izolira šećer u celulozi i potiče nastajanje smjese organske kiseline. Ta se smjesa zatim zagrijava s kalcijevim hidroksidom u reaktoru na 450 stupnjeva Celzijeva, a radi se o koraku kada se uklanja kisik. Ono što kaplje vani je ugljikovodik u tekućem stanju koji po kemijskom sastavu oponaša sirovu naftu.

Iz jedne tone celuloze Wheelerovim procesom je moguće dobiti 1.25 barela smjese koja je ekvivalentna sirovoj nafti.

Profesor Clay Wheeler ne može točno objasniti što se događa tijekom drugog koraka u procesu proizvodnje kada naposljetku nafta počne kapati, međutim, vrlo dobro zna što može s njom napraviti. U budućnosti planira usavršiti proces proizvodnje do kojeg je zapravo došao slučajnim otkrićem, prenosi dnevno.hr

Leave a Comment