Znanstvenici kreirali vučnu zraku iz Star Treka

Znanstvenici-kreirali-vucnu-zraku-iz-Star-Treka_VIDIClanakNaslovnaZnanstvenici britanskog Sveučilišta St Andrews i njihovi kolege s češkog Instituta za znanstvene instrumente, proučavali su zračenje koje je još 1619. godine istraživao njemački astronom Johannes Kepler. On je tada otkrio takozvanu “silu zračenja”, odnosno ono što je danas poznato kao fenomen da se pri izlaganju mikroskopskih objekata svjetlosnoj zraci oni kreću u smjeru zrake vođeni svjetlosnim fotonima. Kepler je to spoznao proučavanjem repova kometa koji su uvijek usmjereni u smjeru suprotnom od Sunca.

Vođa novog istraživanja, dr. Tomas Cizmar iz Medicinske škole Sveučilišta St Andrews, otkrio je tehniku pod nazivom optički vrtlog pomoću koje se ovaj proces može obrnuti, no sustav je za sada funkcionalan isključivo u tekućinama i u vakuumu.

vucna zraka

Pojam vučna zraka (tractor beam) spominje se prvi puta u SF priči EE Smitha The Skylark of Space koja je objavljena davne 1928. godine, no najpoznatija je po serijalu Star Trek, gdje predstavlja učinkovit sustav za privlačenje i hvatanje objekata u svemiru, uključujući svemirske letjelice.

Dr. Cizmar kaže kako je njihovo istraživanje još uvijek daleko od takve vrste primjene iz Star Treka. “Nažalost, postoji transfer energije. Na mikroskopskoj skali to je u redu, no na makro skali bi izazvalo velike poteškoće. Dovelo bi do velikog zagrijavanja objekta veličine Space Shuttlea koji bi se tako privlačio, stoga hvatanje svemirskih letjelica za sada ne dolazi u obzir”, kaže dr. Cizmar.

Stoga on i njegova ekipa prvu primjenu ove tehnologije vide u biomedicinskim aplikacijama i optičkoj manipulaciji, te Cizmar kaže kako bi se korištenjem ove negativne sile mogle recimo sortirati makromolekule, organele i stanice.

 

Izvor: University of St Andrews, http://www.vidi.hr/Sci-Tech/Znanost/Znanstvenici-kreirali-vucnu-zraku-iz-Star-Treka

Leave a Comment