Životinjski model za proučavanje ljudskih tumora

Prirodno imunodeficijentne svinje mogu podržati rast ljudskih tumora koji im se ubrizgaju pod kožu. To nudi obećavajući novi, veliki životinjski model za proučavanje ljudskih tumora kao i za testiranje novih lijekova i strategija liječenja. Sposobnost ljudskih stanica melanoma i stanica karcinoma gušterače da rastu u tim svinjskim modelima opisana je u članku objavljenom u časopisu BioResearch Open Access. Članak je besplatno dostupan na internetskoj adresi: http://www.liebertpub.com/biores.

Mathew Basel i kolege s američkih sveučilišta Kansas State University i Iowa State University istaknuli su prednosti koje nude svinjski modeli, budući da su anatomski i fiziološki usko povezani s ljudima, više nego tradicionalni životinjski modeli glodavaca. Kao posljedica toga rezultati istraživanja s velikim životinjskim modelima kao što su svinje imaju više izgleda da se uspješno prevedu u slične rezultate kod ljudi.

“Ovaj novi animalni model ima potencijal da postane vrlo koristan model za istraživanja raka, uz pružanje značajne mogućnosti za otkrivanje lijekova i druge primjene”, kaže i glavna urednica časopisa dr. Jane Taylor,iz MRC Centra za regenerativnu medicinu na Sveučilištu u Edinburghu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/novi-model-svinje-moze-biti-koristan-za-proucavanje-raka-kod-ljudi/#ixzz22kRaAA9j

 

Leave a Comment