Živci i mozak ne smiju bez ove tvari

Provedena su brojna istraživanja da bi se utvrdilo postoji li veza između hrane koju jedemo i naših raspoloženja i ponašanja. Rezultati jasno pokazuju da postoji. Hrana koju jedemo zapravo jako utječe na naše emocije i ponašanje, osobito sastojci u hrani koji su povezani sa razinom i radom neurotransmitera i hormona u tijelu.

Enzimi koji sadržavaju vitamine ubrzavaju svaku fazu izmjene tvari. Vitamin B1 ili tiamin dio je mnogobrojnih enzima koji ugljikohidrate razgrađuju i pretvaraju krvni šećer – glukozu. Čim u tijelu nedostaje vitamina B1 pretvorba ugljikohidrata iz hrane u glukozu ne teče optimalno. No, živci i mozak ovisni su o opskrbi glukozom.

Mozak čini samo tri do četiri posto naše tjelesne težine, ali iskorištava dvadeset posto ukupne energije. Mozak, organ s visokim učinkom, energiju uzima samo u obliku glukoze. Ako takva opskrba izostane, postajemo razdražljivi, zatim umorni i mentalno spori.

Osim što stvara energiju, tiamin sudjeluje i u provođenju živčanih impulsa, dakle, u povezivanju mozga i upravljanja mišićima. Svaki pokret snažna je interakcija živčane aktivnosti i mišića.

IZVOR: net.hr

Leave a Comment