Zemlja u opasnosti zbog globalnog zagrijavanja

Južna Europa će biti pogođena jakim vrućinama, sušna razdoblja u sjevernoj Africi će biti mnogo uobičajeniji, a male otočke države suočit će se s opasnošću od razornih oluja s mora, tvrde u posljednjem izvještaju znanstvenici Ujedinjenih nacija zaduženi za praćenje klimatskih promjena.


U nacrtu izvještaja namijenjenom donositeljima odluka, u koji je France Press imao uvid, na 20 strana su predstavljeni rezultati do sada najsveobuhvatnijeg istraživanja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPC C), koji okuplja 194 zemlje svijeta.
Stručnjaci u izvještaju upozoravaju da će, zbog globalnog otopljavanja, cikloni, valovi vrelina, diluvijalne kiše i suše neminovno pogoditi svijet. Nacrt izvještaja će, kako navodi francuska agencija, biti razmotren na šestodnevnom sastanku IPC C, koji počinje sutra u prijestolnici Ugande Kampali. U najgorem slučaju, naselja bi u pojedinim regijama u svijetu mogla potpuno nestati.
“Ukoliko nepogode budu mnogo češće ili ako se budu odigravale s većom magnitudom, pojedine lokalne oblasti bi mogle postati marginalne u smislu života na njima ili u kojima je nemoguće živjeti”, navedeno je u izvještaju.
“U takvim slučajevima migracije postaju stalne i mogu dovesti do novih pritisaka u oblastima premještaja. Na lokacijama kao što su atoli (koraljni otoci), u pojedinim slučajevima je moguće da će se mnogi stanovnici morati iseliti”, kažu stručnjaci.
Temperatura na globalnoj razini je u odnosu na preindustrijsko vrijeme porasla u prosjeku za jedan stupanj po Celzijusu, a znanstvenici upozoravaju da bi do 2100. godine ona mogla porasti u prosjeku od jedan do pet stupnjeva.

Izvor: FENA

Leave a Comment