Želučana bakterija biljni šećer pretvara u biodizel.

Želučana bakterija E. Coli, možda postane ključna u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, zbog svog svojstva da biljni šećer pretvara u biodizel.

Biodizel se već neko vrijeme smatra potencijalnom zamjenom za fosilna goriva, zbog svoje sličnosti gorivima trenutno u širokoj uporabi. No, njegova proizvodnja je trenutno preskupa za široku primjenu.

Kako bi biodizel od zanimljive inovacije postao komercijalno ispaltiv, potrebno je pronaći način kako ga dobiti izravno iz biljaka. Znanstvenici s sveučilišta Stanford sada misle da bi bakterija E. Coli mogla biti ključna za to. E. Coli, koja kod ljudi uzrokuje trovanje hranom, može pretvoriti biljni šećer u masnu kiselinu, sličnu sapunu, koja bi mogla biti preteča slijedeće generacije biogoriva. ‘Dobra vijest je da je ‘motor’ u E. Coliju koji proizvodi masne kiseline vrlo jak’, izjavio je za Daily Mail Chaitan Khosla, jedan od znanstvenika koji rade na projektu. ‘Može pretvarati šećer u gorivo velikom brzinom’ Znanstvenici su potvrdili da nastavljaju s proučavanjem E. Colija s ciljem da stvore uvjete u kojima bakterija još brže pretvara šećer u potencijalno novo gorivo. ‘Ovo je bliže barelu nafte iz Saudijske Arabije nego bilo koje drugo biološki derivirano gorivo’, dodao je Khosla.

Leave a Comment