Zašto vino i čaj odlično pašu uz masniji obrok

Svatko od nas voli uz ili nakon jela popiti čašu vina ili šalicu čaja kako bi upotpunili obrok. No, jeste li se ikad zapitali zašto ti napici tako dobro prijaju uz određenu vrstu hrane? Znanstvenici koji istražuju hranu i kakav okus ona ima u našim ustima misle kako su pronašli odgovor na to pitanje.

Postoji duga tradicija konzumiranja vina ili čaja uz obrok. Ono što je najvažnije jest da nije svejedno koju vrstu vina ili čaja odaberete uz koji obrok. Postoje određena pravila konzumiranja ovih pića uz jelo i pravi izbor upotpunjuje kompletan dojam obroka. „Način na koji hrana djeluje u našim ustima je povezan s našim odabirom hrane koju konzumiramo“, kaže Paul Breslin sa Sveučilišta Rutgers. Naime, istraživači su znali kako opora vina izazivaju suh osjećaj u našim ustima, dok s druge strane masti i masnoća u hrani klize niz grlo. Breslin je s kolegama pokazao kako se ti opori okusi suprotstavljaju klizavom osjećaju koji dolazi s masnoćama. „Suprotnost između masnog i suhog okusa nam dopušta da lakše konzumirano masniju hranu ako pritom pijemo opora pića“, kaže Breslin. Pritom nadodaje kako ta prirodna tendencija traženja ravnoteže okusa u našim ustima može imati prednosti pri održavanju raznolikosti hrane u našoj prehrani. Rezultati istraživanja objavljeni u posljednjem izdanju Current Biology ponudili su potpuno novu definiciju uravnoteženog obroka, kao i nove načine razmišljanja o našim prehrambenim navikama.

Koje vino uz koju vrstu jela?

Osnovno pravilo je da se crvena vina služe uz jača jela poput crvenog mesa, a slađa crvena vina dobro idu i uz kolače. Nasuprot tome bijela vina se slažu s jelima poput peradi i riba, a kiselija bijela vina se kombiniraju uz kiselija jela. Makar postoje ovakva pravila kombiniranja vina uz obrok, odabir vina koje ćemo piti je stvar individualnog izbora, ali i nekih tradicija. Tako primjerice u Dalmaciji uz ribu se često piju crvena vina, a u kontinentalnoj Hrvatskoj se uz pečeno crveno meso voli popiti dobra kapljica bijelog vina. Naime, Dalmacija ima dugu tradiciju pravljenja crvenih vina, dok u unutrašnjosti bolje uspijevaju bijela. Bez obzira na okuse i tradicije važno je da vino ne smiju narušavati okus jela, niti jelo ne smije narušiti okus vina. Oni se moraju upotpunjavati kako bi tvorili savršen obrok.

Kombinacija čajeva s hranom

Čaj nije napitak koji možete piti samo dok ste prehlađeni ili između obroka. Kao i s vinom, dobra kombinacija određenih vrsta čajeva upotpunjuje obrok. Također, kao i kod vina postoje neka pravila kombiniranja čajeva s jelom. Lakša hrana poput peradi, ribe i salate se odlično slaže sa zelenim čajem. No, zeleni čaj ide s hranom poput prženih krumpirića jer ovi čajevi „režu“ masnoću koja se nalazi u takvim jelima. Štoviše, poznato je da zeleni čaj ima veliku količinu antioksidansa te se često preporučuje kod dijeta. Crni čajevi se mogu, kao crvena vina, kombinirati s crvenim mesom i drugom „težom hranom“, kao i s desertima. Zeleni i crni čajevi se proizvode od iste biljke i ishodište su brojnim drugim vrstama čajeva. Razlike u okusima se pojavljuju zbog različitog stupnja fermentacije u listovima zbog različitih klima u kojima uspijevaju. Također oba čaja imaju u sebi veliku količinu tanina koji ima antibakterijska svojstva, sužava krvne žile te ublažava proljev. No prevelika konzumacija ovih čajeva nije dobra jer tanin sprječava apsorpciju željeza u krvi. Tanin je također sastojak zbog kojeg zeleni i crni čaj imaju gorak okus.

 

Izvor: Cell Press, znano.st

Leave a Comment