Zašto je potrebno redovito prazniti mjehur

wc-720x354Kad sjedimo na sastanku ili pokušavamo iščitati svu elektroničku poštu, “zov prirode” vjerojatno nije na našoj listi prioriteta. Odnosno, čak i kada nam je to jedina pomisao, možda nam nije ugodno koristiti toalet u uredu pa ćemo radije trpjeti. No može li to uzrokovati trajne posljedice po naše zdravlje?

Stručnjaci kažu kako briga za naše bubrege podrazumijeva sposobnost pravovremenog primjećivanja njihova ulaska u opasnu zonu. Kad moraš ići, moraš ići – to je važna činjenica koju trebamo zapamtiti želimo li sačuvati zdravlje naših bubrega.

Prosječan mjehur ima kapacitet zadržavanja 15 unci tekućine (primjerice, osam čaša vode jednako je količini 64 unce), a dugotrajno zadržavanje mokraće može rastegnuti naš mjehur. Automatski mehanizam u mjehuru šalje signal u mozak kada je pun, potičući nas time da što prije potražimo najbliži toalet. Normalno je ići isprazniti mjehur između 8 i 10 puta na dan, no ukoliko prečesto zanemarujemo potrebu za pražnjenjem istoga, naše tijelo može u potpunosti izgubiti sposobnost osjeta kada je vrijeme za to, rekao je dr. Chamandeep Bali iz Naturopatske klinike u Torontu. I to nije jedino što bi nas trebalo zabrinjavati.

“Što duže zadržavamo mokraću, mjehur može postati plodno tlo za razvoj različitih bakterija, a te bakterije vode do pojave infekcija koje se mogu proširiti na bubrege i uzrokovati veliku štetu našem tijelu.”, rekao je dr. Bali.

Premda, ponekad može biti zaista teško pronaći vremena za odlazak u toalet. Tako, prema urologu dr. Michaelu Robinetteu iz Opće bolnice u Torontu, školski učitelji i upravljači dizalice dvije su profesije koje imaju najmanje slobodnog vremena za pražnjenje mjehura nego što je to slučaj s nekim drugim zanimanjima.

Izvor: The Huffington Post

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/zasto-je-potrebno-redovito-prazniti-mjehur/#ixzz2idnKmod3

Leave a Comment