Za 20 godina će nam trebati novi planet

Prema istraživanjima WWF-a, negativni trendovi se nastavljaju. U prosjeku svaki stanovnik planeta troši jedan i pol puta više nego što mu priroda može osigurati. U industrijski razvijenim zemljama ta potrošnja je, naravno, višestruko veća.

Čak milijardu ljudi nema dovoljno pitke vode, a od sedamdesetih godina u svijetu se za 30 posto smanjilo brojno stanje nekih vrsta. U tropima to smanjenje iznosi čak 60 posto. Sedamdeset posto svih vrsta riba ugroženo je zbog prevelikog ulova.

Standard na račun drugih

Kada bi površina zemlje bila pravedno podijeljena i u skladu s onim što priroda daje, svaki čovjek imao bi korisnu površinu od 1,8 globalnih hektara. Međutim od sedamdesetih godina potrošnja čovječanstva u značajnoj mjeri premašuje godišnji biokapacitet Zemlje, tako da se koristi 2,7 globalnih hektara po stanovniku.

U posljednjih pola stoljeća drastično je porasla prije svega potrošnja energije. Ta potrošnja ubrzano raste i dalje u zemljama kao što su Kina, Indija, Brazil i Rusija.

“Da bi se zadovoljila potražnja za namirnicama, energijom i drugim prirodnim sirovinama, već sada bi bio potreban drugi planet”, kaže Eberhard Brandes iz njemačkog ogranka WWF-a. Blagostanje u razvijenom svijetu plaćeno je biološkim bogatstvom drugih dijelova svijeta, pored ostalih i tropskih krajeva.

Posebno raskošno se živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje svatko raspolaže s po 10 globalnih hektara (pripada im, kao i svakom na planetu 1,8), zatim slijede Danska, Belgija i SAD. Na začelju su Istočni Timor, Bangladeš i Afganistan s po 0,5 globalnih hektara. Tako čovjek već troši za polovinu više biokapaciteta nego što je na raspolaganju i ako se taj trend nastavi, čovječanstvu će 2030. godine biti potreban još jedan planet. Pritom najrazvijenije zemlje žive na račun nerazvijenih i zemalja ubrzanog razvoja.

To se odražava i na ljudsko okruženje, u tropskim krajevima brojno stanje u vrstama koje se prate smanjeno je za 60, a u području umjerene klime za 29 posto, piše Deutsche Welle.

Leave a Comment