Vulkani i supervulkani

Unatoč razilaženju u mišljenjima povjesničara i arheologa, najvjerojatniji datum erupcije vulkana Vezuv kojom je uništeno nekoliko rimskih gradova je 24. kolovoz 79. godine.

Erupcija Vezuva je u potpunosti uništila gradove Pompeji i još nekoliko manjih gradova i naselja. Osim arheoloških pronalazaka, najpouzdaniju sliku uništenja ovih rimskih gradova daje Plinije Mlađi koji je u pismima Tacitu detaljno opisao erupciju.

Arheološko pronalazište u Pompejima je detaljno prikazala život Rimljana u I. stoljeću. Posebnost ovog pronalazišta su i gipsani odljevi ljudi i životinja koji prikazuju posljednje trenutke njihovog života.

U modernom dobu, najpoznatiji sličan primjer je grad Plymouth na otoku Monserrat u Karipskom moru. Plymouth je uništen u erupciji vulkana Soufriere Hills u kolovozu 1995. godine. Iako je evakuacijom spašen velik broj života, Plymouth više nije bilo moguće nastaniti. Krovovi koji vire iz pepela svjedoče da je tu nekad bio grad, dok se stanovništvo preselilo na drugi dio otoka. Pristup ljudima je zabranjen na južnom dijelu otoka Monserrat.

Vulkani poput gore navedenih i dalje ugrožavaju lokalno stanovništvo, koje u slučaju Vezuva doseže i do tri milijuna ljudi.

Međutim, pravu opasnost za čovječanstvo nose supervulkani. U svijetu je zabilježeno šest ovakvih vulkana. Jedan od njih, Long Valley u istočnoj Kaliforniji, nosi vrlo malu mogućnost buduće erupcije, dok ostali i dalje prijete čovječanstvu. Najpoznatiji supervulkan je svakako Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Najveći supervulkan je Toba u Indoneziji čija je posljednja erupcija prije oko sedamdeset tisuća godina označena kao najvećom vulkanskom erupcijom u posljednjih 25 milijuna godina. Erupcija supervulkana Taupo na novozelandskom Sjevernom otoku je označena najjačom u posljednjih 5000 godina.

Ostala dva supervulkana su Aira u Japanu i Valles u Meksiku.

Koliko su opasne vulkanske erupcije najbolje govori prošlogodišnja erupcija vulkana na Islandu koja je skoro u potpunosti blokirala europski zračni promet. Erupcija supervulkana bi, osim prometnih smetnji, prouzrokovala situaciju sličnu onoj na Monserratu samo na mnogo širem području.

Aktiviranje Yellowstonea bi dovelo do napuštanja dvije trećine teritorija SAD-a i Kanade zbog toksičnosti zraka. Erupcija ovog supervulkana je i najizglednija s obzirom na pojačanu geološku aktivnost. Aktivnost magme u krateru je od 1923. do danas podigla stijene za više od 70 cm.

U slučaju erumpiranja supervulkana u Japanu i na Novom Zelandu, neminovan je gigantski cunami koji bi bio mnogo većih razmjera od onih iz 2004. i 2011. Ogromne količine pepela u atmosferi će dovesti do globalne zime, koja opet dovodi do masovne gladi.

Dio znanstvenika vjeruje kako je erupcija supervulkana Toba bila uzrokom skorog izumiranja ljudske vrste prije 70 000 godina. Današnje čovječanstvo se ne treba plašiti mogućeg izumiranja u slučaju aktiviranja supervulkana, ali je sasvim izvjesno smanjenje populacije. To se posebno odnosi na samu lokaciju erupcije, ali i na mnogoljudnije ili najsiromašnije zemlje svijeta, koje bi najviše osjetile globalnu krizu uzrokovanu erupcijom.

Današnji arheolozi otkopavaju Pompeje, a budući arheolozi će otkopavati Denver, Wellington, Jakartu ili Mexico City.

 

Izvor : bljesak.info

Comments Closed