Vojni sonar može ozlijediti plavetne kitove

(Credit: Wikimedia.org)

(Credit: Wikimedia.org)

Oceani su sve više zagađeni bukom koju stvara čovjek, što može uznemiriti čak i najveće sisavce na Zemlji – plavetne kitove.

Kitovima je vokalizacija nužna kako bi komunicirali sa drugim pripadnicima svoje vrste na velikim udaljenostima. Zvuk koji sonar ispušta pri navigaciji, detekciji objekata i komunikaciji, može, međutim, poremetiti zov kitova, odvratiti ih od njihovih staništa i oštetiti njihov sluh, tvrde znanstvenici.

Srednja frekvencija sonarnog signala (od 1 kHz do 10 kHz) najizgledniji je krivac za masovna nasukavanja kljunastih kitova koja su se ranije događala. Zabilježeno je i nekoliko nasukavanja kod drugih vrsta kitova.

Kako bi testirali kako buka sonara utječe na hranjenje plavetnih kitova na obalama Južne Kalifornije, istraživači su jednu skupinu izložili umjerenoj frekvenciji između 3,5 i 4 kHz, što ne predstavlja toliku buku kakvu proizvode vojni sonari. Kitovi su označeni prijemnicima koji su bilježili akustične podatke i kretanje kitova za vrijeme kontroliranog izlaganja zvukovima.

Iako nije zabilježena ista reakcija kod svih jedinki, nekolicina je odgovorila izbjegavanjem područja na kojima se hrane i bijegom od izvora buke.

“Jasno je da je reakcija kitova u određenim uvjetima rezultirala promjenom ponašanja i privremenim izbjegavanjem područja u kojima je proizveden zvuk”, kaže autor studije Jeremy Goldbogen iz neprofitne udruge Cascadia Research Collective. “Ali sveukupno gledajući, njihove reakcije su složene i ovise o nizu interaktivnih čimbenika.”

Prema podacima NOAA-e (National Oceanic and Atmospheric Administration), populacija plavetnih kitova danas se svela samo na 5 000-10 000 primjeraka. Ova studija ukazuje na to da bi vojni sonari mogli dodatno ugroziti ovu, ionako ugroženu vrstu.

“Naši rezultati pokazuju da učestala izloženost srednjoj frekvenciji antropogenih zvukova može predstavljati značajan rizik u oporavku populacije ugroženih plavetnih kitova, koji za razliku od drugih vrsta kitova usana nisu pokazali znakove oporavka u području zapadne obale Sjeverne Amerike”, napisali su autori studije.

Istraživanje je detaljno opisano u časopisu Biology Letters početkom ovog mjeseca.

Izvor: LiveScience

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/vojni-sonar-moze-ozlijediti-plavetne-kitove/#ixzz2YiqAntmr

Leave a Comment