Vlakom u svemir

‘Startram će morati biti međunarodni program, inače bi se mogao pretvoriti u skupu i opasnu utrku u naoružanju… Ovo je jednostavno prevažno da bi se prepustilo pojedinačnoj zemlji ili vojskama’, navodi se u pozivu idejnih začetnika svemirskog tramvaja ljudskoj civilizaciji.

Jedan od izumitelja magnetske levitacije, dr. James Powell, smislio je novi projekt zvan Startram koji bi trebao otvoriti novu eru u transportu tereta, a možda i ljudi, u svemir.

Podsjetimo, vlak pokretan magnetskom levitacijom, tzv. Maglev vlak je moderna vrsta željezničkog vozila kakva postoji u primjeni još od 2005. godine u japanskom gradu Aichi, a sustav transporta zove se Linimo. Maglev vlak lebdi iznad vodiča pomoću magnetske sile dok je u pokretu. Sustav poput japanskog zahtijeva velike inicijalne investicije, no, kada je postavljen jako je jeftin za korištenje.

Upravo je to ideja vodilja idejnih začetnika ovakvog “svemirskog vlaka”, odnosno “svemirskog tramvaja”.

Postizao bi brzinu od 32.000 kilometara na sat, odnosno, zapanjujućih devet kilometara u sekundi, a kretao bi se kroz cijev koja bi se protezala do visine od 19,2 kilometra u zrak. Ta bi cijev trebala stajati u zraku upravo uz pomoć magnetske levitacije – postavljanjem jednog kabela ispod cijevi tunela i drugog u samu cijev, a dodatno bi se učvrstila visećim kabelima.

Prijevoz ljudi – tri puta skuplji

Foto: startram.com

Izgradnja bi koštala 20 milijardi dolara, ako bi prevozio isključivo teret i trajala bi 10 godina, a 60 milijardi dolara bi koštao ako bi se htjelo omogućiti i ljudima da putuju njime. U tom bi slučaju za izgradnju trebalo 20 godina. Naime, ako bi se gradila samo teretna verzija, Powell i njegov kolega dr. Gordon Danby drže da bi bilo dovoljno nasloniti cijev na neku visoku planinu. U slučaju da se prevozi i ljude, morala bi se napraviti verzija s levitirajućom cijevi.

“Tramvaj” ili “vlak” bi drastično snizio cijenu transporta u svemir pa se i ove velike brojke stoga smatraju racionalnim. Cijena prijevoza bi pala s 10.000 na 40 dolara po kilogramu, a Spacetram bi mogao odjednom povući oko 300 tisuća tona, piše Popsci.com.

Ideja je slična konceptu “svemirskog lifta”, no autori naglašavaju da dok je za lift potrebno tek stvoriti materijale koji bi bili sposobni izdržavati vlastitu težinu u dužini od nekoliko tisuća kilometara, dok je Startramova dužina takva da ga je moguće napraviti s danas postojećim materijalima.

‘Mi, ljudi’

Na stranicama Startram.com oglašen je poziv svima koji su ljubitelji novih tehnologija ili ih interesira povoljno putovanje u svemir.

“Startram će morati biti međunarodni program, inače bi se mogao pretvoriti u skupu i opasnu utrku u naoružanju. Zbog toga, sljedeći veliki korak ljudske civilizacije mora doći od vas, ljudi. Ovo je jednostavno prevažno da bi se prepustilo pojedinačnoj zemlji ili vojskama”, navode.

Leave a Comment