Visoka koncentracija nekih pesticida povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Nova otkrića su dala dodatnu težinu o dokazima koji sugeriraju da visoka koncentracija nekih pesticida povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Napravljena je još jedna studija koja je otkrila veze između visoke koncentracije nekih pesticida u testovima krvi i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici Finskog Nacionalnog Instituta za Zdravstvo su izmjerili količine nekoliko vrsta otpornih organskih polutanata u 2000 starijih osoba, objavio je Reuters.

Rezultati su pokazali kako je 15 ispitanika s visokim količinom pesticida organo-klorina u krvi pati i od dijabetesa tipa 2.

U dodatku je ista studija otkrila kako povećana količina toksičnih kemikalija u krvi povećava i rizik od dobivanja dijabetesa.

Oni ispitanici koji su se našli među top deset osoba s toksinima u krvi, imaju i dva puta više mogućnosti da boluju od dijabetesa, za razliku od onih koji su među top deset ispitanika koji imaju najmanje količine toksina u krvi, otkrili su znanstvenici u žurnalu: Diabetes Care.

Prijašnji radovi su otkrili poveznice između rizika za dobivanje dijabetesa i dodira sa starijim vrstama pesticida koji se poznaju organo- klorini, PSB-ima i nekim drugim kemikalijama koji se zajednički nazivaju „stalni organski polutanti.“

Persistent Organic Pollutants (POPs) ili Stalni Organski Polutanti (POP), su kemijski spojevi koji se održavaju u okolišu i akumuliraju u tijelima životinja i ljudi kroz hranidbeni lanac te tako stvaraju opasnost od uzrokovanja različitih negativnih efekata na ljudsko zdravlje i okoliš.

Organo-klorini su sada zabranjeni za uporabu u mnogim razvijenim zemljama, to se dogodilo nakon što su ih istraživanja povezala s dobivanjem kancerogenih oboljenja i pošto predstavljaju opasnost za stvaranje drugih zdravstvenih problema, POP su se nekada koristili u raznovrsnim proizvodima od fluorescentnih svjetala do insekticida, i zabranjeni su 1970.

Neko POP uzrokuju poremećaj reguliranja šećera u krvi ili potpomažu povećanu tjelesnu težinu, obe dvije stvari su povezane s razvojem dijabetesa, rekao je vodeći istražitelj Riikka Airaksinen.

Znanstvenici su sugerirali kako toksične kemikalije i salo (vezivno tkivo) mogu imati sinergijski efekt na rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.

Iako je nova studija i prethodne studije pokazale povezanost između organo-klorinskih pesticida i dijabetesa, nije se pokazalo kako oni uzrokuju isto oboljenje, znanstvenici smatraju da je poveznica najvjerojatnije kauzalna.

„Postoji velika znanstvena datoteka koja je bazirana na staničnim istraživanjima povezanim s životinjama, koja nam pokazuje kako ovi spojevi negativno utječu na endokrine (hormonalne) funkcije,“ rekao je doktor David R. Jacobs sa Sveučilišta MInnesota-e, koji je radio na nekim od ovih studija.

Originalni članak na Engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Leave a Comment