Više sjedenja predstavlja veći rizik obolijevanja od kroničnih bolesti

IMG_20130320_101420Što više sjedite, veća je vjerojatnost da ćete oboljeti od neke kronične bolesti, upozoravaju rezultati istraživanja s naglaskom da vrijeme sjedenja negativno djeluje na zdravlje, ne samo neizravno smanjenjem fizičke aktivnosti koja je povezana s boljim zdravljem, već i izravno putem direktne povezanosti s prisutnošću simptoma kroničnih bolesti.

Istraživanje su proveli Richard Rosenkranz, docent na području ljudske prehrane na državnom Sveučilištu u Kansasu, te Emma George i Gregory Kolt sa Sveučilišta zapadnog Sydneyja. Sudjelovalo je 63 048 muškaraca srednje odrasle dobi (od 45 do 65 godina) iz australske savezne države Novi Južni Wales. Zadatak sudionika bio je procijeniti koliko vremena dnevno provedu sjedeći te izvijestiti o prisutnosti ili odsutnosti različitih kroničnih bolesti. Vrijeme provedeno sjedeći kodirano je u četiri kategorije: manje od četiri sata, od četiri do šest sati, od šest do osam sati i više od osam sati.

Autori su usporedili sudionike koji su sjedili manje od četiri sata dnevno s onima iz ostalih kategorija te su dobili rezultate da osobe koje sjede više od četiri sata dnevno značajno češće izvješćuju o prisustvu kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Sudionici koji su sjedili duže od šest sati dnevno značajno su češće imali dijabetes od pripadnika ostalih “nižih” kategorija, no oni koji su sjedili više od osam sati, imali su daleko najveći rizik obolijevanja od bilo koje kronične bolesti.

Rezultati su se pokazali konzistentnima bez obzira na dob, prihod, obrazovanje, visinu, težinu i fizičku aktivnost sudionika. Primjerice, sudionici koji su sjedili više sati dnevno češće su izvještavali o kroničnim bolestima iako su imali slične indekse tjelesne mase kao i oni koji su sjedili manje sati dnevno.

Premda dobiveni podaci ne začuđuju, značajni su zbog toga što upozoravaju da nije važno samo biti fizički aktivan kako bi se smanjila pojavnost kroničnih bolesti, već je nužno smanjiti vrijeme sjedenja. Za radnike koji rade u uredima ili za vozače kamiona, ovo je upozorenje da vrijeme provedeno sjedeći može biti pogubno za zdravlje, kako zbog neaktivnosti, tako i zbog niske potrošnje energije koja se nakuplja u organizmu umjesto da se oslobađa prema van i tako negativno djeluje na rad različitih organa.

Autori su se usredotočili na muške sudionike zbog toga što je stopa oboljelih od dijabetesa i srčanih bolesti veća kod muškaraca, ali pretpostavljaju da bi se slični rezultati dobili i na sudionicima različitog spola, rase i etniciteta, no tu je pretpostavku potrebno provjeriti daljnjim istraživanjima.

Budući da je istraživanje korelacijskog nacrta, nije moguće donositi uzročno-posljedične zaključke. Dakle, ne možemo sa sigurnošću reći vodi li vrijeme sjedenja do pojave kroničnih bolesti ili je pak duže vrijeme sjedenja posljedica same bolesti. No to bi se moglo provjeriti provedbom longitudinalnog istraživanja u kojem će se vrijeme sjedenja kod sudionika pratiti od samog početka, odnosno prije razvoja kronične bolesti. Ako povezanost i dalje ostane značajna, znači da je vrijeme sjedenja jedan od niza čimbenika koji utječu na razvoj kroničnih bolesti sukladno načelu prethodnosti (uzrok mora prethoditi posljedici).

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity te predstavlja dio najvećeg dugoročnog istraživanja procesa starenja u Australiji koje uključuje 267 000 ljudi.

Izvor: Kansas State University

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/vise-sjedenja-predstavlja-veci-rizik-obolijevanja-od-kronicnih-bolesti/#ixzz2O4NWG3Zz

Leave a Comment