Violinske strune od paukove svile

Profesor Shigeyoshi Osaki impresioniran osobinama paukove svile skupljao ju je i od nje načinio strune za violinu. Upotrijebio je tisuće i tisuće vlakana od kojih pauci pletu mrežu i stisnuo ih zajedno kako bi napravio žice za delikatni instrument.

Navodno žice u odnosu na tradicionalne metalne žice imaju mekan i dubok zvuk.

Njihov tvorac, također, već dugo je zainteresiran za osobine paukove svile. Osaki je profesor na japanskom medicinskom sveučilištu Nara, a osobito ga fasciniraju vlasi svile s kojih pauci vise, o čemu je 2007. godine napisao i znanstveni rad.

Kako bi došao do velikih količina paučine, Osaki je usavršio postupak skupljanja od pauka koje je držao zarobljenima. Njih 300, vrste Nephila maculata. U svaku je žicu upleo nekoliko tisuća linija “paučjeg pletiva”, a testiranja na jačinu su pokazala da je takva žica čvršća od najčešće rabljene aluminijske žice s najlonskom jezgrom, javlja BBC.

“Violinske strune su novitet za primjenu paučine, kao vrsta proizvoda visoke vrijednosti, te nude unikatnu boju zvuka i sviračima i ljubiteljima glazbe”, napisao je Osaki u radu kojim je predstavio svoje žice.

Leave a Comment