Važne novosti sa merkura, otkriven led

NASA je jučer priopćila kako je njihova letjelica Messenger, koja proučava Merkur, pronašla ogromne količine leda na tom planetu.

‘Tamo ima dovoljno leda da se njime okuje Washington D.C. u kocku leda duboku 4 kilometra’, rekao je Sean C. Solomon, glavni istraživač misije Messenger, a prenosi New York Times.

U podne, na ekvatoru Merkura temperatura na površini iznosi 427 stupnjeva Celzija, što Merkur čini najtoplijim planetom u Sunčevom sustavu. S druge strane, na polovoima tog planeta i duboko u kraterima gdje Sunčeve zrake nikad ne dopiru, temperatura na površini iznosi -223 stupnja Celzija.

Znanstvenici već nekoliko desetljeća sumnjaju kako na Merkuru ima leda, a letjelica Messenger njihove je sumnje sada i potvrdila.

Letjelica Messenger nalazi se u orbiti Merkura od ožujka prošle godine i već je dovršila svoju primarnu misiju, a to je prebrojavanje čestica neutrona koje se udaljavaju od planeta, nakon što visoko energetske kozmičke zrake bombardiraju površinu Merkura, pri čemu razbijaju atome i šalju ostatke u svemir.

 

Izvor:mostarlife.com

Leave a Comment