Uzgojena umjetna sperma

Japanski znanstvenici iz Kiota došli su do otkrića koje bi, kako tvrde, u budućnosti moglo biti spas tisućama parova koji ne mogu imati djecu.

U laboratoriju su uzgojili umjetnu spermu i to iz mišjih matičnih stanica. Otkriće je odmah na noge diglo bioetičare. Svoj rad profesor Sahito objavio je u znanstvenom časopisu, a potom ga predstavio i suradnicima. Matične stanice mišjeg embrija pomogle su u otkriću koje bi moglo pomoći u liječenju neplodnosti.

`nadam se da će nam ovo pomoći da bolje razumijemo razloge neplodnosti i proces kako nastaje zametak`,. rekao je profesor Mitinori Saitou. Istraživanje je zabrinulo japanske bioetičare. Boje se da bi otkriće umjetne sperme moglo biti zloupotrebljeno.

`Znanstvenici bi u svojim istraživanjima morali paziti da ne povrede društvene vrijednosti`, poručuje prof. Ryuichi Ida, s Japanskog udruženja bioetičara. No japanski znanstvenik nastavlja dalje.

Pokusi su, kaže, važni zbog golemih razlika između ljudi i životinja. Tisućama parova, ovo je otkriće je nova nada u roditeljstvo. Svjetska se otkrića prate i u Hrvatskoj. No, naše parove još muči kontroverzni zakon o umjetnoj oplodnji. Premda ističu i muškarci i žene, podjednako su neplodni.

`Tu je žena koja prolazi većinu toga u samim postupcima, ali statistike pokazuju da je 50-50 posto što se tiče neplodnih muškaraca i neplodnih žena`, kaže Antonija Klempara iz Građanske inicijative za neplodnost. Iako je pred umjetnom spermom puno ispitivanja, uz zakon o umjetnoj oplodnji, nama je ona još samo `pokus u epruveti`.

Izvor: Dnevnik.hr

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed