Užareni planet zbunjuje znanstvenike: Kepler-78b ne bi smio postojati!

kepler-78bKepler-78b je planet koji ne bi smio postojati. Ovaj užareni planet napravi puni krug oko svog sunca za samo 8 i pol sati. Uz to, oko centralne zvijezde kruži na udaljenosti od otprilike milijun kilometara i po tome je jedinstven u poznatom svemiru. Prema važećim teorijama formiranja planeta gotovo je nemoguće da se neki planet formira toliko blizu centralnoj zvijezdi, a također je isključena mogućnost da je na neki način pomaknut toliko blizu svjetlećem divu.

„Ovaj planet potpuna je misterija. Ne znamo kako je nastao niti kako je moguće da se nalazi tu gdje se nalazi. No, ono što znamo je da neće postojati još dugo. Vrlo skoro ga čeka sudar s centralnom zvijezdom”, izjavio je David Latham iz Centra za astrofiziku Harvard–Smithsonian (CfA).

Ono što je posebno zanimljivo u vezi ovog planeta je to da je zapravo prilično sličan Zemlji. On je oko 20% veći od našeg planeta, a znanstvenici pretpostavljaju da su po sastavu (željezo i kamen) ova dva planeta zapravo vrlo slična. Naravno, uz jednu značajnu iznimku – Kepler-78b je ogromni komad užarene lave te će ga (za otprilike 3 milijarde godina) gravitacija njegovog sunca rasuti u komadiće, dok Zemlja, nadamo se, ipak neće doživjeti takvu kataklizmu.

Izvor: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/uzareni-planet-zbunjuje-znanstvenike-kepler-78b-ne-bi-smio-postojati/#ixzz2jlYPGf00

Leave a Comment