Uz voće i povrće se bolje pamti

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako osobe koje svakodnevno konzumiraju povećane količine voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja.


Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici, i to nakon proučavanja 2.533 zdravih muškaraca i žena u dobi od 45 do 60 godina. Kako bi utvrdili točnu gramažu pojedenog voća i povrća, stručnjaci su svakodnevno mjerili količinu spomenutih namirnica koje su ispitanici unosili u organizam.

Nakon trinaest godina, istraživači su usporedili unos voća i povrća ispitanika i njihove kognitivne funkcije. Pitate se kakav je bio zaključak? Znanstvenici su nedvojbeno utvrdili da ispitanici koji konzumiraju više voća i povrća postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja od osoba koje konzumiraju manje spomenutih namirnica.

Upravo je verbalno pamćenje ono koje propada s godinama. To se osobito odnosi na osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Stoga je povećana konzumacija voća i povrća, a posebice plodova s puno vitamina C i E obavezna.

Related Posts

Share This

Leave a Comment