Uskoro počinje gradnja najvećeg teleskopa na svijetu

Uređaj koji će moći direktno snimati, odnosno fotografirati planete udaljenih zvjezdanih sustava, dobio je zeleno svijetlo, te će se početi s njegovom izgradnjom. Gradnja, ako sve prođe po planu, trebala bi biti dovršena 2022. godine, te bi tada slikovito nazvani European Extremely Large Telescope, odnono E-ELT, trebao postati najveći teleskop na svijetu.

Glomazna struktura bit će sagrađena na vrhu planine Cerro Amazones u Čileu, a gradnju je odobrilo Vijeće Europskog južnog opservatorija (ESO). Nakon što stigne konačna potvrda, iako je na projekt pristalo svih 15 država članica Vijeća, krajem godine trebala bi početi gradnja.

Ono što čini E-ELT najvećim optičkim teleskopom na svijetu je golemo glavno zrcalo, promjera od čak 39 metara. Astronomi se raduju, ali i priželjkuju ključnu podršku Velike Britanije.

– Odluka je dobar vijest ne samo za Britaniju već i za astronome diljem Europe. Dobro je što Europa odvažno ide tako gdje će drugi tek krenuti. E-ELT će nam pomoći u nalaženju odgovora na neka temeljna pitanja o svemiru, od prirode planeta u udaljenim sustavima do povijesti svemira – rekao je ponosno profesor David Southwood, predsjednik Kraljevskog astronomskog društva.

Leave a Comment