Uskoro plastična ambalaža u cijelosti na bioosnovi

bioplastikaTehnički istraživački centar VTT u Finskoj razvio je metodu kojom će se značajno poboljšati kvaliteta plastične ambalaže izrađene na bioosnovi. Nova generacija bioplastične ambalaže nije samo ekološka, nego ima i dodatnih prednosti u odnosu na tradicionalnu plastičnu ambalažu. Industrija plastične ambalaže kreće se prema proizvodima izrađenim u potpunosti na bioosnovi.

Količina nafte koja se svake godine koristi u proizvodnji plastike predstavlja otprilike 5% ukupne svjetske potrošnje nafte. Oko 40% sve plastike koristi se za pakiranje, što stvara poseban pritisak na industriju ambalaže da smanji ovisnost o nafti. Korištenjem obnovljivih prirodnih resursa u industriji smanjuje se ovisnost o nafti, kao i emisije ugljičnog dioksida. Prijelaz na gospodarstvo na bioosnovi ipak zahtijeva proizvode koji nisu samo ekološki, nego su i konkurentni u smislu kvalitete.

VTT je razvio tehniku koja omogućuje proizvodnju PGA monomerne glikolne kiseline iz biološkoga materijala učinkovitije nego prije. “Bioplastika je opipljivi korak bliže bioekonomiji. Ova nova generacija plastične ambalaže ne samo da smanjuje našu ovisnost o nafti, nego i nudi vrhunsku kvalitetu u odnosu na tradicionalnu plastičnu ambalažu”, objašnjava profesor Ali Harlin iz VTT-a.

Bio-PGA plastika ima odlična svojstva nepropusnosti. Dodavanje PGA u strukturu tradicionalne plastične ambalaže značajno poboljšava njegovu kvalitetu. Osim snage i otpornosti na toplinu, plastična ambalaža treba biti i hermetična, da ne propušta isparavanja te otporna na masnoće. Bio-PGA plastika je između 20 i 30% jača nego PLA plastika koja je danas najpopularnija biorazgradiva plastika na tržištu. Uz to, bio-PGA plastika može izdržati i temperature koje su za 20 stupnjeva celzija više. Ona se i razgrađuje brže nego PLA, ali se njezina biorazgradivost može regulirati ako je to potrebno.

Bioplastika otvara nove poslovne prilike i za drvnu industriju. Procjenjuje se da ukupno svjetsko tržište pakiranja vrijedi oko 500 milijardi eura, a vrijednost mu stalno raste jer tržišta Kine i Indije ubrzano rastu. Danas načela etičke potrošnje i zakonske promjene usmjeravaju industriju ambalaže prema održivom razvoju. Trenutačno se računa da bioplastika iznosi oko 1% svjetske proizvodnje polimera.

Prema analizama životnog ciklusa, emisije ugljičnog dioksida iz bioplastike mogu biti i do 70% niže od plastike proizvedene od nafte.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/uskoro-plasticna-ambalaza-u-cijelosti-na-bio-osnovi/#ixzz2FUxEpN5o

Leave a Comment