Ultra čista voda

Kada većina Amerikanaca govori o vodi s dobrim okusom, oni pričaju o vodi koja ima okus poput njihove sline. “Kad okusite nešto, uspoređujete okus te vode sa slinom u vašim ustima”, kaže Gary Burlingame, koji nadzire kvalitetu vode u Philadelphijskom odjelu za vodu. “Slina u vašim ustima je slana.”

Slana slina kupa vaš jezik, oblijevajući svaki od tisuću okusnih pupoljaka. To vas štiti od gadnih bakterija, vlaži hranu, pomaže vam izgovoriti riječ “stalaktiti”, pa čak vam i omogućuje da prepoznate kada pijete nešto što je loše za vas. Poput vode.

Napomenimo da govorimo o čistoj vodi. Svesti vodu na ultra čisto stanje čini je neprikladnom za ljudsku konzumaciju. U svijetu elektronike, proizvođači uklanjaju sve minerale, otopljeni plin i čestice nečistoće iz vode. Rezultat se zove ultra čista voda koja se koristi za čišćenje malene, osjetljive opreme poput poluvodiča, koji se nalaze u mikročipovima računala.

Molekule vode imaju blago negativni naboj, što znači da su dobri za otapanje ili razdvajanje drugih molekula. Kad je voda u ultra čistom stanju, ona se zove “super čistač”, isisavajući najsitnije čestice prljavštine i ostavljajući mozak vašeg kompjutera potpuno čistim.

Ali, ako biste pili ultra-čistu vodu, ona bi vas doslovno pila natrag. U trenutku prelaska preko vaših usana, ona bi počela otapati vrijedne minerale u vašoj slini.

“Vaša usta žele kalij, magnezij i druge minerale”, kaže Arthur von Wiesenberger, profesionalni degustator vode koji vodi natjecanja u degustaciji vode već više od 20 godina. “Voda zna kada je se svodi na to stanje.”

Srećom, čista voda se rijetko pronalazi u prirodi. Ona se stalno kreće i prolazi kroz stijene i tla te kupi minerale i kemikalije koje vaše tijelo treba po putu po kojim se kreće.

Nije stvar u okusu, nego u aromi

Vaš jezik može okusiti slatkoću, gorčinu, slanost, kiselost i umami ili mesnati okus. I to je sve. Vaš jezik može osjećati toplo i hladno – to je temperatura. On također može osjećati ljutinu, što je zapravo reakcija vaših živčanih završetaka na bol.

Ali ne možete imati puno razumijevanje okusa ako ne računate na još jedno osjetilo. Mislite da je klor ono što okusite u vodi iz vaše slavine? To je zapravo klor koji mirišete. “Kada pijete i okusite, zapravo i mirišete u isto vrijeme”, kaže Burlingame. Kada voda prolazi kroz vaša usta, ona aktivira okusne pupoljke na jeziku, ali dio te vode se pretvara u plin i diže se gore do stražnje strane vašeg vrata prema nosu.

Najveće pritužbe koje Amerikanci imaju o njihovoj vodi iz slavine vezane su uz miris: miris klora iz postrojenja za obradu i sumporan miris željeza, metalni miris hrđe ili zemljani miris algi.

“Voda za piće ne bi trebala imati miris”, kaže Burlingame. “Ona možda ima okus, ali to ne bi trebalo imati nikakve osjećajne čimbenike. Okus ne bi smio biti “hrskav” te sigurno ne bi trebao izazivati peckanje.” Voda bi trebala imati okus i podsjećati na – ništa. Želite vodu koja je čista, dobro ne čista – čista, ali znate na što mislimo.

 

Izvor: ScientificAmerican, znano.st

Leave a Comment