" /> Ugljične nanocijevi spremne za masovnu proizvodnju | Znanost.ba

Ugljične nanocijevi spremne za masovnu proizvodnju

nanotube

U razvoju metode za proizvodnju ugljičnih nanocijevi sveučilištu Rice pomagala je izraelska tvrtka Teijin Aramid, koja proizvodi materijal sličan kevlaru, nazvan Twaron

Istraživači na sveučilištu Rice uspjeli su napraviti dugačke (stotine metara) makroskopske niti od ugljičnih nanocijevi koje su spremne za masovnu proizvodnju.

Te niti su debljine poput ljudske kose, no imaju vodljivost metala i čvrstoću ugljičnog vlakna. Svojstva ugljičnih nanocijevi su već dugo znana, odnosno one su među najčvršćim i električki najvodljivijim poznatim materijalima, no do sada ih je bilo vrlo teško i skupo proizvesti u visokoj kvaliteti i odgovarajuće duljine.

Na sveučilištu Rice postigli su veliki napredak u proizvodnji zahvaljujući korištenju “mokrog” postupka, umjesto “suhog”, kojeg je koristila većina drugih istraživača. Kod mokrog postupka veliki komadi nakupina ugljičnih nanocijevi rastopljeni su u klorosulfonskoj kiselini, a zatim protisnuti kroz male rupice kako bi se napravile dugačke niti.

Ta je metoda vrlo slična načinu na koji se proizvode materijali poput kevlara, a u razvoju metode za proizvodnju ugljičnih nanocijevi sveučilištu Rice pomagala je izraelska tvrtka Teijin Aramid, koja proizvodi materijal sličan kevlaru, nazvan Twaron. Iako još nije službeno potvrđeno, vjerojatno je da će Rice i Teijin moći koristiti postojeću opremu i znanje za masovnu proizvodnju ugljičnih nanocijevi.

Izvor: http://www.bug.hr/vijesti/ugljicne-nanocijevi-spremne-masovnu-proizvodnju/121179.aspx

Leave a Comment