U kojem se smjeru rotira jezgra Zemlje?

rotacija-zemlje-350x464Znanstvenici Sveučilišta Leeds riješili su 300 godina staru zagonetku o smjeru u kojem se Zemljina jezgra rotira.

rotacija-zemljeUnutarnja jezgra Zemlje sastoji se od čvrstog željeza i rotira se brže od ostatka planeta u smjeru istoka, dok se vanjska jezgra sastavljena od tekućeg željeza rotira u smjeru zapada polaganijim tempom.

Iako je Edmund Halley, koji je odgovoran za pronalazak poznatog kometa, ukazivao na polagano kretanje geomagnetskog polja u smjeru zapada još davne 1692. godine, sada znanstvenici po prvi put mogu povezati rotaciju unutarnje jezgre s ponašanjem vanjske jezgre. Planet se ponaša na taj način zbog Zemljinog geomagnetskog polja. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pomoći će znanstvenicima da shvate dinamiku koja se odvija u jezgri Zemlje, izvoru magnetskog polja Zemlje.

„Povezanost se jednostavno može objasniti zakonom akcije i reakcije (treći Newtonov zakon kretanja)“, objašnjava dr. Philip Livermore s katedre za Zemlju i okoliš na Sveučilištu Leeds. „Magnetsko polje gura unutarnju jezgru u smjeru istoka, što izaziva bržu rotaciju od Zemljine, ali istovremeno gura tekuću vanjsku jezgru u suprotnom smjeru, čime nastaje kretanje vanjske jezgre prema zapadu.“

Čvrsta željezna unutarnja jezgra otprilike je veličine Mjeseca. Okružena je tekućom vanjskom jezgrom, željeznom legurom, čije kretanje generira geomagnetsko polje. Činjenica da se Zemljino unutarnje magnetsko polje polako mijenja kroz desetljeća znači da će se elekromagnetske sile odgovorne za guranje unutarnje i vanjske jezgre tijekom vremena promijeniti. Ovo bi moglo objasniti kolebanja rotacije unutarnje jezgre u smjeru istoka, fenomen koji se može primijetiti u posljednjih pedeset godina. Istraživanje na temu tih kolebanja nedavno je objavio dr. Hrvoje Tkalčić u časopisu Nature Geoscience.

Prethodna istraživanja na temelju arheoloških artefakata i stijena sugeriraju da smjerkretanja vanjske jezgre nije uvijek bio zapad – zabilježeni su neki periodi kretanja na istok u prošle 3000 godina. Ako te rezultate gledamo sa stajališta novog otkrića, sugeriraju nam da postoji mogućnost da se je unutarnja jezgra u tim razdobljima kretala u smjeru zapada.

Autori istraživanja za ovo su istraživanje o modelu Zemljinih jezgri koristili superračunalo Monte Rosa, koji je dio Švicarskog nacionalnog centra za superračunala u Luganu (eng. Swiss National Supercomputing Centre in Lugano). Korištenjem te nove metode mogli su simulirati Zemljinu jezgru sa 100 puta većom točnošću od drugih metoda.

Istraživanje predstavlja suradnju između Sveučilišta Leeds i Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Zürichu (eng. Swiss Federal Institute of Technology).

Izvor: University of Leeds

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/u-kojem-se-smjeru-rotira-jezgra-zemlje/#ixzz2fnG7b8zF

Leave a Comment