U dubokoj prašumi Meksika otkrivene ruševine grada Maya

(Credit: National Institute of Anthropology and History)

(Credit: National Institute of Anthropology and History)

Arheolozi su pronašli grad Maya s piramidama i drugim veličanstvenim kompleksima u udaljenoj prašumi na jugoistoku Meksika.

Prekrivene gustom vegetacijom, ruševine su pronađene u provinciji Campeche na zapadu poluotoka Yucatán koji je inače poznat po kompleksima i predmetima iz doba Maya. Pronađeni grad nazvan je Chactún, a prostire se na preko 22 hektara površine. Istraživači smatraju da je grad bio nastanjen tijekom kasnog klasičnog perioda Maya koji je trajao od 600. do 900. godine prije nove ere.

“Ovo je jedno od najvećih nalazišta u središnjoj nizini. Grad se po svojoj veličini i veličini građevina može usporediti s Becanom, Nadzcaanom i El Palmarom u Campecheu”, rekao je arheolog s meksičkog Instituta za antropologiju i povijest, Ivan Šprajc.

Tim arheologa vođen Šprajcom pronašao je tri kompleksa građevina s ruševinama piramida od kojih je jedna bila visoka 23 metra. Uz to, grad je sadržavao i igrališta, trgove, kuće, oltare i isklesane kamene ploče (stele), a pronađeni su i dijelovi oslikanih zidova. Stručnjaci pokušavaju protumačiti pronađene stele u Chactúnu, a jedna od njih posvećena je vladaru K’inich B’ahlam.

Ostaci ovog izgubljenog grada pronađeni su uslijed prelijetanja nenastanjene i udaljene prašume. Tim su područjem dosad šetali samo drvosječe i skupljači kaučuka

“Fotografije snimljene iz zraka proučili smo stereoskopski i tad smo otkrili da zapravo gledamo u ostatke i ruševine nekadašnjeg grada”, pojasnio je Šprajc. “Zatim smo uzeli koordinate područja i angažirali drvosječe i skupljače kaučuka da nam pronađu put do ruševina.”

Šprajc i njegov tim mogli su do ruševina doći samo kamionom, zaustavljajući se svako malo kako bi mačetama uklonili vegetaciju koja im se nalazila na putu.

Znanstvenici se nadaju da će proučavanjem Chactúna saznati više o njegovoj povezanosti s drugim gradovima Maya.

Izvor: LiveScience

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/u-dubokoj-prasumi-meksika-otkrivene-rusevine-grada-maya/#ixzz2XsXI9p00

Leave a Comment