" /> Turanor – najveći brod pogonjen sunčevom energijom | Znanost.ba

Turanor – najveći brod pogonjen sunčevom energijom

Pustolovina ovog zelenog plovila punog imena Tûranor PlanetSolar je završila. Svoj put je ubilježio ne samo slavodobitnim povratkom u matičnu luku u Monacu, već i s četiri nova Guinnessova rekorda, te bliskim susretom s naoružanim gusarima…

Kruženjem morima što je moguće bliže ekvatoru, uspio je i stati na šest kontinenata kako bi promovirao korištenje sunčeve energije. Vrijedi podsjetiti kako je riječ o najvećem plovilu ove vrste – dugom 31m, širokom 15m i teškom 95 tona. Ukupna površina čvrstih solarnih panela je preko 500 kvadratnih metara, a izrada broda je trajala 14 mjeseci.

Pustolovina je mogla doći kraju prilikom susreta s gusarima, no zahvaljujući zaštiti i pažljivom organiziranju kobni susret je izbjegnut. Više o pustolovinama posade (uključujući sve detalje o brodu i ovom susretu) se moglo pratiti na službenoj stranici.

Turanorova sudbina je za sada nepoznata, a mogao bi završiti u rukama znanstvenika ili pak u rukama nekoga tko će brod oblikovati u superluksuznu jahtu. Ako se pita gadgetomane, bolje rješenje je ovo prvo. Budući ime duguje trilogiji “Lord of the Rings” i predstavlja “pobjedu” ili “sunčevu moć”, stati na samo jednoj prekretnici bi bilo besmisleno.

Leave a Comment