Tuljanova gripa

Ovo nije šala, dobro ste pročitali – tuljani su nova životinjska vrsta koja bi mogla postati prijetnja ljudskoj. Upozoravaju na to američki znanstvenici nakon što je otkriveno da su upravo ova morska bića prijenosnici potencijalno smrtonosnog H3N8 virusa, piše BBC.

Virus je otkriven tijekom obdukcije tijela 162 mlada tuljana na obalama Nove Engleske, a stručnjaci strahuju da bi lako mogao prijeći na druge sisavce, uključujući i ljude. Uočeno je da je ovaj tip virusa sličan onome koji u populaciji ptica Sjeverne Amerike cirkulira još od 2002. godine. On je mutirao te je sposoban lakše se prenositi i napadati proteine u plućima.

“Riječ je o virusu koji duže vremena cirkulira među pticama, ali dosad nismo zabilježili slučaj prijelaza na drugu životinjsku vrstu. Ako smo otkrili virus čiji su prijenosnici sisavci i kojem ljudi prije nisu bili izloženi, opasnost je velika”, upozorila je doktorica Anne Moscona s medicinskog fakulteta Weill Cornell iz New Yorka.

Mogućnost da su tuljanima zarazu prenijele ptice ne može se u potpunosti isključiti, a u tom bi slučaju opasnost od epidemije bila još mnogo veća.

 

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/nakon-pticje-i-svinjske-prijeti-nam-tuljanova-gripa/#ixzz22kTPZxhp

 

Leave a Comment