Tinejdžeri koji spavaju devet sati uspješniji u školi

Istraživanja pokazuju kako većina tinejdžera ne spava dovoljno, a nije potrebno naglašavati koliko im je dobar san potreban u tom osjetljivom razvojnom razdoblju.

Američki znanstvenici s Brigham Young University su proveli istraživanja kojima dokazuju kako su u školi uspješniji oni tinejdžeri koji spavaju prosječno 9 sati dnevno.
Statistike pokazuju da tek svaki peti tinejdžer spava toliko. Većina skraćuje vreme za spavanje kako bi duže bila ispred televizora ili računara. Odmor je neophodan za pravilan emocionalni i fizički razvoj, a nedostatak sna dovodi do depresije, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.
Mediji prenose kako bi tinejdžeri prema postojećim preporukama trebali spavati 8 sati na noć.
Novi se rezultati temelje na praćenju 1 724 ispitanika, a njihov uspjeh u školi je provjeravan uz pomoć standardiziranih testova.
Istraživači napominju kako su djeca u dobi od 10 godina najbolje rezultate postizala ako su spavala prosječno 9-9,5 sati, prenosi Fena.
12-godišnjaci su najviše uspjeha u školi imali ako su spavali 8-8,5 sati svake noći.
Istraživanja pokazuju zabrinjavajuće rezultate da čak jedan od 15 adolescenata u svijetu ima nekih psihičkih smetnji, od onih “lakših”, pa sve to teških oblika depresije koji zahtevaju bolničko lečenje. Čak 87 posto onih kod kojih su dijagnosticirani mentalni problemi ide u krevet tek oko dva sata poslije ponoći.
Najugroženiji i najpodložniji ovim oboljenjima su adolescenti koji spavaju manje od pet sati dnevno. Zabrinuti ovakvim rezultatima, u nekim razvijenim zemljama stručnjaci su čak predložili da se u školski sustav uvrsti predmet koji bi tinejdžere detaljno informirao o značaju sna za zdravlje.

IZVOR: bljesak.info

Leave a Comment