Večeras 1,3 tone otpada iz svemira pada na Zemlju

Europski svemirski brod pun otpada koji je preuzeo od Međunarodne letjelice ISS u utorak navečer trebao bi, poput vatrene lopte, ući u atmosferu, a potom bi jedan njegov dio trebao pasti u Tihi ocean. Na prijetnju s neba upozoreni su svi zrakoplovi i brodovi koji se kreću tom trasom.

Nakon što je u nedjelju obavila svoj posljednji zadatak tijekom kojeg je Međunarodnoj svemirskoj letjelici ISS dostavila gorivo i ostale potrebne stvari, robotizirana letjelica ATV-Johannes Kepler odvojila se od postaje i preostaje joj “samo” da iz postaje izbaci otpad.

Krajnji cilj na kojem bi se 1,3 tone svemirskog otpada trebalo naći je prostor nad južnim dijelom Tihog oceana, a pretpostavlja se da će jedan manji dio njega i pasti u sam ocean. Naime, otpad bi u Zemljinu atmosferu poput velike plamteće lopte trebao ući u utorak oko 23 sata po našem vremenu.

Na opasnost su upozoreni, javlja BBC, svi zrakoplovi i brodovi koji bi se mogli naći na tom prostoru.

Johannes Kepler je posljednja četiri mjeseca proveo “prilijepljen” za stražnji dio ISS-a, tijekom čega je i preuzeo otpad. Ovo je drugi put, nakon 2008., da otpremnik Europske svemirske agencije pada na Zemlju.

Kepler, koji je ime dobio po po njemačkom astronomu Johannesu Kepleru, prilikom lansiranja težio je oko 20 tona, a samo sedam tona odnosilo se na gorivo koje će ISS koristiti za pokretanje.
Izvor : Danas.hr

Related Posts

Share This

Comments Closed