Skener za tekućine u zračnim lukama

Putnici u zračnom prometu jednog će dana možda opet biti u stanju unositi u avion svoje sapune, šampone i flaširanu vodu zahvaljujući tehnologiji izvorno razvijenoj na američkom sveučilištu University of California – Davis (UC Davis) za ispitivanje kvalitete vina.

Ured za znanost i tehnologiju američkog ministarstva domovinske sigurnosti nedavno je dodijelilo ugovor tvrtkiDefense Capital Advisers iz Denvera da razvije skenere s magnetskom rezonancom koji bi mogli biti smješteni u zračnim lukama i koristiti se za provjeru eksploziva u bocama i limenkama bez njihovog otvaranja. Prototip stroja će biti izgrađen u laboratoriju profesora kemije Matthew Augustinea na sveučilištu UC Davis koji je izumio i patentirao tu tehnologiju. Za to će za početak dobiti 800.000 dolara potpore. Tehnologija je slična drugim strojevima s magnetskom rezonancijom koji se koriste za medicinsko skeniranje. Koriste se puls radio valova i jaka magnetska polja da se izolira signal koji pokazuje kemijske strukture uzorka.

Augustin je započeo eksperimentiranje s ovom tehnologijom prije nekoliko godina radi dobivanja tehnike provjere vina na kvarenje bez otvaranja boca. Ta tehnologija je patentirana 2002. godine i licencirana od strane fakultetske tvrtke Madison Avenue Management, koja je osnovala podružnicu Winescanner Inc. radi komercijalizacije te tehnologije. Nakon što je 2006. godine osujećena zavjera u kojoj su teroristi planirali unijeti tekući eksploziv u najmanje deset aviona, Augustin je počeo istraživati da li bi se magnetska rezonancija mogla iskoristiti i za identifikaciju nečeg drugog osim lošeg vina.

Rani testovi su pokazali da njegova tehnika analize vina može benzin ili druge opasne tekućine razlikovati od paste za zube ili drugih neškodljivih tvari. No, izazov je bio dizajnirati sustav pogodan za korištenje u zračnim lukama: relativno mali, jednostavan i brz za korištenje te sposoban za skeniranje različitih posuda u širokom rasponu veličina i oblika, od ruža za usne do boca s vodom. Izrada takvog skenera uključuje i pažljiv odnos između visoke frekvencije radiovalova koji daju najbolje informacije o kemijskoj strukturi, ali su blokirani od metala, i niže frekvencije valova koji bi mogli proći kroz limenku soka.

Izvor: University of California – Davis

 

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed