Sigurniji roboti će poboljšati proizvodnju

Roboti se za sada smatraju nepredvidljivima i opasnima za rad uz čovjeka, ali napredak na području umjetne inteligencije i kretanja može to promijeniti.


Prošle zime, NASA je poslala humanoidnog robota pod nazivom Robonaut 2 do Međunarodne svemirske stanice. R2, koji ima samo torzo, sofisticirane ruke i prste i glavu punu senzora, rezultat je zajedničkih napora NASAe i General Motorsa, da stvore robota koji bi mogao djelovati sigurno uz čovjeka. Roboti su u radu odvojeni od ljudi radi sigurnosnih razloga, ali poboljšanja, koja su postignuta, čine ih sposobnima za rješavanje mnogo kompliciranijih zadataka. Iako roboti pomažu već desetljećima u proizvodnji i nezaobilazan su kotačić proizvodnje, najčešće čine poslove koji su vrlo dosadni ili precizni. No, poboljšanje tehnologije za obradu donose novi val robota.

U lipnju, američki predsjednik Obama najavio je 500 milijuna dolara saveznih ulaganja u tehnološku proizvodnju (uključujući 70 milijuna dolara u robotiku), partnerima (Fordu, MITu, Caterpillaru i drugima). Iako partnerstvo ne uključuje ulaganje u R2 projekt, predstavlja novi korak u razvoju tehnologije, koja će pomoći ljudima u poslovima koji su stresni i dosadni, bez predstavljanja sigurnosnog rizika.

R2 koristi popularnu robotsku tehnologiju nazvanu niz elastičnih aktuatora u zglobovima. Pogoni imaju elastične komponente između motora i objekta koji moraju dizati ili pokupiti. Ovi aktuatori pomažu robotima da detektiraju i kontroliraju vlastite pokrete.

Robotska tehnologija napreduje neslućenom brzinom, a ulaganja u nju su sve veća. Sve ovo govori kako ulazimo u novo doba kada će roboti zamijeniti čovjeka u radnom procesu, a samo je pitanje vremena kada će moći i sami voditi proces mnogo bolje od svoga tvorca.

Izvor: hardware.hr

Comments Closed