Predložene tetovaže za praćenje pacijenata

Jednoga će dana praćenje temperature i otkucaja srca biti moguće uz pomoć male elektroničke zakrpe koja podsjeća na privremenu tetovažu.

Ovako bi eliminirali žice i elektrode koje se danas koriste i time bi praćenje bolesnikova zdravlja bilo mnogo ugodnije i lakše, kaže međunarodni tim istraživača, koji su svoja istraživanja objavili u časopisu Science. John A. Rogers rekao je kako žele redefinirati i preoblikovati elektroniku da puno više sliči ljudskom tkivu i da bude neprimjetna.
Istraživači bi ugradili elektroničke senzore u film tanji od promjera ljudske kose koji bi bio postavljen na poliestersku pozadinu, poput onih koje se koriste u privremenim tetovažama za djecu. Rezultat je senzor koji se pomiče sa kožom, a pridržava se bez ljepila.
Rogers je dodao kako bi ovaj senzor s normalnim prolijevanjem stanica kože (znojenja), na tijelu trebao ostati i do dva tjedna.
Osim praćenja pacijenata ovaj se ne zamjetan elektronički uređaj može koristiti i u druge svrhe kao što je praćenje moždanih valova, mišićnih pokreta, može stvoriti toplinu i time liječiti rane, stvoriti osjetljivost na dodir kod umjetnih udova.

Comments Closed