Tajna dugovječnosti žene koja je doživjela 115 godina

Identitet žene, koja je umrla prije šest godina, skriven je pod šifrom W115, a njezini geni znanstvenicima su pružili važan korak naprijed u shvaćanju povezanosti dugovječnosti i genetskog nasljeđa. Dekodirali su cijeli njezin DNK profil i dobili ‘sliku’ genoma.

Znanstvenici na temelju analize uzoraka DNK iz mozga i krvi Hendrikje van Andel-Schipper, koja je najstarija osoba na svijetu postala 2004. godine, zaključuju da je žena doživjela 115 godina zahvaljujući neuobičajenim genetskim mutacijama koje su je zaštitile od starenja, piše The Hindu, ali koje nisu iste u mozgu i krvi, piše pak Foxnews. U njezinom organizmu nije bilo tragova Alzheimerove bolesti ili pak uobičajenih bolesti za tu dob, bolesti srca i krvožilnog sustava.

W115 je umrla od tumora u trbuhu, a preboljela je i tumor dojke kada je imala 100 godina. U oporuci je svoje tijelo ostavila znanstvenicima koji se sada nadaju da će im rezultati koje su dobili dati barem dio odgovora na pitanja o dugovječnosti. No, za više odgovora bit će potrebno više analiza na puno većem broju ljudi.

Dodajmo da je starica svakodnevno jela haringu, nije pušila i pila je samo male količine alkohola.

 

Izvor : www.dailymail.co.uk

Leave a Comment