Svemirski teleskop Spitzer uočio svjetlost na udaljenom planetu

Poznato je da svemirski teleskopi planete detektiraju kad oni prođu ispred svojih zvijezda, uočavajući njihovu tamnu stranu. Uskoro, ta praksa će biti stvar prošlosti, jer je svemirski teleskop Spitzer, koji utire put skorašnjem NASA-inom James Webb teleskopu, uočio planet koji nije prošao ispred svoje zvijezde.

Umjesto da bilježi koliko se svjetla odbija od planeta tijekom tranzita ispred zvijezde, Spitzer je sad detektirao infracrveno svijetlo s planeta. Riječ je o planetu 55 Cancri e, za kojeg se znalo gdje je, ali samo na temelju spomenutog tranzita.

55 Cancri e je takozvana super-zemlja, i nije nastanjiv. Dvostruke je veličine Zemlje, i osam je puta teži, a na sunčanoj strani temperature dostižu 2.000 Kelvina, dovoljno za rastapanje metala. To se uklapa u teoriju da je planet ‘voden’, odnosno da je njegova stjenovita jezgra okružena vodom koja se nalazi u superkritičnom stanju – odjednom je i u tekućem i u plinovitom stanju, te pokrivena gustim slojem pare, javlja Space.com.

Zvjezdani sustav 55 Cancri je 41 svjetlosnu godinu udaljen od Zemlje i ima pet planeta, od kojih je 55 Cancri e najbliže svojoj zvijezdi.

Nova metoda je značajna utoliko što uočavanje tranzita ispred zvijezde uvjetuje položaj orbita planeta u odnosu na zvijezdu. Kad se mjerenje infracrvene svjetlosti usavrši, broj pronađenih planeta će se drastično povećati, a time će se povećati i šansa pronalaženja te mitske ‘nove Zemlje’.

Izvor:mostarlife.com

Leave a Comment