Studija ukazuje na to da meditacija svjesnosti usporava razvoj HIV-a

meditacija2-580x386CD4+ T limfociti ili jednostavnije CD4 T stanice su „mozak“ našeg imunosnog sustava i koordiniraju njime kada je naše tijelo napadnuto. Te stanice napada HIV; razorni virus koji uzrokuje AIDS i kojim je zaraženo oko 40 milijuna ljudi u svijetu. Virus polagano uništava CD4 T stanice i tako oslabljuje naš imunološki sustav.

Ali imunosni sustav pacijenata sa HIV-om ili AIDS-om je suočen sa još jednim neprijateljem – stresom, koji ubrzava propadanje CD4 T stanica. Istraživači sa UCLA sveučilišta su objavili da je prakticiranje meditacije svjesnosti zaustavilo propadanje CD4 T stanica u pacijenata s HIV-om koji su bili pod stresom i na taj način usporila razvoj bolesti.

Meditacija svjesnosti uključuje otvorenu i usredotočenu svjesnost i pažnju koja je posvećena sadašnjem trenutku i kojom se izbjegava razmišljanje o prošlosti i briga za budućnost. Ova meditacija smanjuje stres i ima dobrotvorno djelovanje na pacijente s raznim problemima.

„Ova je studija prva ukazala na to da meditacija svjesnosti za smanjenje stresa može imati izravan utjecaj na usporavanje razvoja HIV-a“, rekao je glavni autor studije i znanstveni istraživač na odjelu za psihoneuroimunologiju pri sveučilištu UCLA, David Creswell. „Program svjesnosti je tretman koji se provodi u grupama i ne uključuje visoke troškove i u slučaju da uspijemo ponoviti prve rezultate na većem uzorku, ovaj će se trening moći koristiti kao moćni dodatak lijekovima u borbi protiv HIV-a.“

Creswell i njegovi kolege su proveli osmotjedni trening meditacije svjesnosti za smanjenje stresa i usporedili dobivene rezultate sa rezultatima dobivenim na jednodnevnom kontrolnom seminaru o meditaciji. Testiranje je provedeno na uzorku od 48 odraslih i etnički raznolikih osoba iz Los Angelesa koji su zaraženi HIV-om i pod velikim su stresom. Kod sudionika osmotjednog programa nije došlo do gubitka CD4 T stanica, što ukazuje na to da je meditacija spriječila njihovo propadanje, ali kod kontrolne skupine koja je samo odslušala seminar o meditaciji došlo je do značajnog smanjenja broja CD4 T stanica u razdoblju trajanja studije. Takvo smanjenje je karakteristično kod oboljelih od HIV-a.

Creswell je također pronašao poveznicu između broja stanica i redovitog pohađanja satova meditacije. „ Što su redovitije prisustvovali satovima meditacije, to je broj CD4 T stanica bio veći na kraju studije“, rekao je.

Dokazi koji govore u korist raznih programa za borbu protiv stresa sve su brojniji. Meditacija svjesnosti je u zadnjih desetak godina doživjela procvat na Zapadu i pokazala se vrlo korisnom u borbi protiv raznih bolesti, pa tako i HIV-a.

Izvor: University of California, Los Angeles

Leave a Comment