Što uzrokuje mamurluk?

pijana-cura-720x281Glavobolja, umor, treskavica, mučnina – svi ti simptomi zajedno čine mamurluk.

Glavni uzrok mamurluka su alkoholna pića jer ona sadrže etanol. Enzimi jetre pomažu jetri da razbije etanol, no previše etanola ne dozvoljava enzimima jetre da pravilno obrade etanol koji potom ne dozvoljava pravilan dotok glukoze u tkiva, pogotovo u mozak. Manjak glukoze znači i manjak energije u tijelu i mozgu što dovodi do umora, neraspoloženja, dehidracije, glavobolje, suhih usta, slabosti itd. Kemijski spoj pod imenom acetaldehid koji se nalazi u alkoholu izaziva najgori mamurluk. Dakle, nije preporučljivo piti više alkohola nego što to naš metabolizam može podnijeti.

Neki istraživači kažu da su aceton i metanol koji se mogu naći u nekim pićima glavni uzrok mamurluku, a ne etanol.

Alkohol potiče povećanje stope mokrenja, što dodatno omogućuje tijelu da se riješi tekućina i time izaziva dehidraciju. Previše alkohola smanjuje vitamine, minerale i šećer u krvi koji omogućuju tijelu da ostane zdravo. Ove su tekućine, voda i hranjive tvari potrebne tijelu kako bi preradilo alkohol. Što je veći unos alkohola veći je gubitak tjelesnih tekućina, vode i hranjivih tvari i manje je uklanjanje toksina iz tijela, pa ti toksini uzrokuju mamurluk.

Kako bi se izbjegla dehidracija potrebno je piti mnogo vode prije spavanja i ujutro kako bi se izbjegao mamurluk. U borbi protiv alkohola pomažu i negazirana pića bez kofeina kao što je sok od naranče ili sok od rajčice.

Voće i povrće će pomoći tijelu da nadoknadi hranjive sastojke. Hrana u želucu će pomoći zadržati hranjive tvari u tijelu, što će omogućiti manju apsorpciju alkohola i njegovu brzu obradu te manji mamurluk. Kako bi se skratilo trajanje mamurluka pomažu i B i C vitamini. Vježbanje će definitivno pomoći kako bi se tijelo brzo riješilo toksina.

Drugi uzrok mamurluka su nečistoće u vinu. Kvalitetna vina su uvijek svijetle boje i imaju manje nečistoća, dok vina niske kvalitete imaju tamniju boju i više nečistoća.

Kako bi omogućili tijelu da obradi alkohol i smanji intenzitet mamurluka potrebno je piti polako, jedno piće po satu. Neki smatraju da „klin se klinom izbija“ te piju više alkohola kako bi izbjegli mamurluk, no to će samo odgoditi neizbježno. Najbolji način na koji se može izbjeći mamurluk je da se pije čim manje alkohola ili u granicama koje naše tijelo može lako obraditi.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/sto-uzrokuje-mamurluk/#ixzz2Q8xF87NJ

Leave a Comment