Što bi se dogodilo kad biste pucali u svemiru

Iako vatra ne može gorjeti u svemiru u kojem nema kisika, to ne znači da se u takvom prostoru ne može pucati iz vatrenog oružja. Suvremeno streljivo sadrži oksidacijske agense koji pokreću eksploziju baruta te omogućavaju ispaljivanje metka bilo gdje u svemiru.

Dakle, za ispaljivanje metka u svemiru nije vam potreban prirodan kisik, ali važnije i neizvjesnije pitanje je: što bi se dogodilo kad biste ispalili metak u svemiru? Odgovor su dali na stranici Space.com.

Prema trećem Newtonovom zakonu, tj. zakonu akcije i reakcije, sila koja djeluje na metak izazvat će povratnu silu na oružje, a samim tim i na osobu koji ga drži. Osoba će se nakon ispaljivanja metka tako početi kretati unatrag – ako npr. metak izađe iz cijevi brzinom od 1.000 metara u sekundi, osoba će se početi kretati u suprotnom smjeru brzinom od svega pet centimetara u sekundi.

Metak se nikad neće zaustaviti

Ispaljeni metak će se nastaviti kretati unedogled, kao i osoba koja je pucala!

“Metak se nikad neće zaustaviti jer se svemir mnogo brže širi nego što metak može naići na značajniju količinu mase koja bi ga usporila”, kazao je Matija Cuk, astronom koji radi na prestižnom Harvardu i na Institutu SETI. U suprotnom, da se svemir ne širi, otpor od dva-tri atoma po kubnom centimetru u vakuumu svemira bi zaustavio metak za 10 milijuna svjetlosnih godina.

Teoretski se možete upucati u leđa

Zanimljivo je i da bi osoba u svemiru teoretski mogla sama sebe upucati u leđa, otkrio je Peter Schultz sa Sveučilišta Brown. Takav bi se scenarij mogao dogoditi dok osoba kruži oko nekog planeta, a ako bi pucala vodoravno i na pravoj visini, metak bi obišao planet i pogodio osobu u leđa.

Za pucanje u Jupiter ne treba nikakva posebna stručnost nišanjenja. Naime, Robert Flack sa Sveučilišta u Londonu objasnio je da je gravitacijska sila Jupitera tako snažna da bi usisala i loše ispaljeni metak. “Jupiter je tako velik, usisao bi metak koji bi slijedio krivulju do površine planeta”, kazao je Flack.

IZVOR: net.hr

Leave a Comment