Spaljivanjem plastičnog otpada do plina za kućanstva

lisa-streejithIstraživački tim s Državnog instituta za tehnologiju u Calicutu (NIT-C), Indija, razvio je tehnologiju koja pretvara plastični otpad u plin za kućanstva, bez bilo kakvog onečišćenja.

Voditelj ovog projekta dr. Lisa Sreejith, profesorica na kemijskom odsjeku NIT-C-a i N. Sitaraman, umirovljeni profesor kemije sa istog odsjeka, izjavili su za časopis The Hindu da je iskorak u ekonomičnosti i ekološkoj dobrobiti postignut kroz termokemijsku razgradnju usitnjenog plastičnog otpada na visokim temperaturama bez prisustva kisika.

“Uz pomoć ove tehnologije iz samo 4 grama plastičnog otpada dobije se gotovo 750 ml plina”(750 l od 4 kg), izjavila je dr. Sreejith. Ona tvrdi da se osim plina, tijekom procesa mogu ekstrahirati i skupe kemikalije poput one koja se dodaje plastici kako bi je učinila podatnijom.

Za razliku od postojećeg sustava reciklaže kod ove nove metode nema plastike koja ne bi mogla ući u proces. Dr. Sreejith kaže da su uspjeli razgraditi sve vrste plastike.

Prema njenim riječima, postrojenje koje bi obrađivalo 100 tona plastičnog otpada dnevno, moglo bi se napraviti za oko 25 mil. rupija (oko 430 000 dolara) . “To uključuje i strojeve i postrojenja za skladištenje tekućeg plina, kao što je to slučaj u rafinerijama”, tvrdi ona.

Dr. Sreejith i njen tim primio je indijski premijer Oommen Chandy koji je pritom izrazio želju da što prije vidi ovu tehnologiju na djelu.

Dr. Sitaraman smatra da bi ova tehnologija, ako se bude učinkovito koristila, mogla dovesti do velikih promjena u životu milijuna ljudi.

“Očekujemo da se vlada na pozitivan način uključi u razvoj ovog projekta”, rekao je dr. Sitaraman.

Prema dr. Sreejith, projekt je dostavljen različitim državnim agencijama za financiranje, uključujući odjel za tehnologiju i znanost, a proces patentiranja također je u tijeku.

Tehnologija je nedavno demonstrirana na kampusu NIT-C-a pred uglednim gostima.

Uz pomoć lokalnih tijela i udruga građana koje sistematski prikupljaju plastični otpad i koji bi ih dostavljali do centara za reciklažu, ova tehnologija mogla bi se pokazati višestruko korisnom.

Izvor: TheHindu

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/spaljivanjem-plasticnog-otpada-do-plina-za-kucanstva/#ixzz2WZ3I5AqO

Leave a Comment