" /> SpaceX uspješno lansirao letjelicu prema ISS-u | Znanost.ba

SpaceX uspješno lansirao letjelicu prema ISS-u

Komercijalna tvrtka SpaceX prevalila je dugačak put prije nego je jutros konačno lansirala letjelicu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Lansiranje letjelice, originalno zakazano prije nekoliko mjeseci, odgođeno je u više navrata zbog raznih razloga, uključujući i frustrirajuću automatsku odgodu lansiranja ranije ovog tjedna, piše Geekosystem. Danas su napokon dočekali svoj dan te je kapsula Dragon bez ikakvih problema uzletjela s lansirne rampe pogonjena snažnom raketom Falcon 9.

Za tvrtku koju je osnovao utemeljitelj PayPala Eron Musk, ova misija bila je treće lansiranje rakete Falcon 9 te peto uzastupno uspješno lansiranje u orbitu. Njihova kapsula Dragon (koja je ponovno upotrebljiva te se ne uništava nakon leta) u svemiru je ranije bila samo jednom. Jednom kad ova letjelica bez posade stigne do Međunarodne svemirske postaje, za otprilike dva dana, izvest će seriju manevara kako bi potvrdila da uspješno „komunicira“ sa svemirskom postajom, a tek će se onda uz pomoć robotskog sistema Canadarm2 spojiti s ISS-om.

Pod pretpostavkom da ne dođe do komplikacija, Dragon će u tom slučaju postati prva komercijalna letjelica koja se ikad spojila na ISS – nagovještajući tako novo doba u privatnom svemirskom biznisu na koji se NASA u budućnosti planira osloniti. Za početak, kako bi dostavljali potrebne materijale ISS-u, a kasnije i za misije s posadom koje će se odvijati na relativno bliskim udaljenostima od Zemlje.

Misija, službenog naziva Commercial Orbital Transportation Services Demo 2 ili skraćeno COTS 2, bila je otkazana prošlog vikenda kada je računalo unutar letjelice odgodilo polijetanje samo pola sekunde prije planiranog lansiranja, o čemu smo već pisali. Računalo je detektiralo problem s povišenim tlakom u jednom od 9 Falconovih Merlin 1 C motora, koji je kasnije pripisan pokvarenom ventilu. Nakon niza hitnih popravaka, ekipa SpaceX-ovih inženjera uspjela je raketu učiniti spremnom za novi termin lansiranja koji je bio zakazan jutros u 3 sata i 44 minute po lokalnom vremenu.

Jedan od čelnika NASA-inog ureda za Ljudsko istraživanje i upravljanje misijama, William Gerstenmaier, pohvalio je SpaceX zbog uspješnog popravka u tako kratkom roku.

“Ostali su fokusirani i orijentirani na konačan cilj. Stvari se sada definitivno kreću u pravom smjeru”, izjavio je Gerstenmaier.

U letjelici Dragon nalazilo se preko 500 kilograma dodatnog tereta, uključujući hranu, odjeću, ali i neke znanstvene eksperimente koje su osmislila djeca u školama. Sama letjelica može poletjeti s teretom od otprilike 3300 kilograma, ali budući da se ovdje radilo samo o probnom letu, odgovorni su se očito odlučili za nešto oprezniju varijantu leta.

U 13 dana, koliko će Dragon biti priključen na Međunarodnu svemirsku postaju, astronauti će natovariti kapsulu iskorištenom znanstvenom opremom te će naposljetku odspojiti Dragon s ISS-a. Jednom kad bude odvojena, kapsula će započeti svoj „pad“ prema Pacifiku gdje će ju dočekati SpaceX-ova zemaljska ekipa.

Zanimljivo je spomenuti kako se u Dragonu nalazilo i nešto neuobičajenog tereta: pepeo 308 kremiranih osoba koji se nalazio u posebnoj posudi u drugom dijelu Falcon 9 rakete. ABC javlja kako je za ovaj neobičan događaj odgovorna tvrtka za svemirske pogrebe Celestis, a posebno je zanimljivo kako se među 308 urni nalazio i pepeo Jamesa Doohana, koji je glumio Scottyja u popularnoj seriji Zvjezdane staze te astronauta Gordona Coopera. Doohanov pepeo, baš kao i 307 preostalih posmrtnih ostataka, raspršivanje u svemiru trebali su imati već ranije, no taj pokušaj lansiranja SpaceX-ove letjelice nije uspio. Ovog puta, ipak, njihovo je posljednje putovanje proteklo, barem zasad, bez ikakvih problema te će se u svemiru zadržati oko godinu dana prije nego Falcon 9 raketa uđe u svoju drugu fazu te izgori u sudaru sa Zemljinom atmosferom.

Nedugo nakon samog lansiranja, Musk je putem Twittera izvijestio javnost da je lansiranje proteklo bez problema:

„Falcon je lansiran bez greške! Dragon je sada u orbiti, komunikacija uspostavljena, solarne ploče aktivne. Ogroman teret mi je upravo skinut s leđa!“, napisao je Musk.

Nakon mjeseci utrošenih na planiranje i realizaciju ovog leta, Musk i ekipa definitivno imaju razloga za slavlje. Iako je pred njima definitivno još mnogo rada, SpaceX je na dobrom putu da ispiše povijest i, moguće, otvori novo poglavlje u svemirskim letovima.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/drugi-pokusaj-je-bio-sretan-spacex-uspjesno-lansirao-letjelicu-prema-iss-u/#ixzz1wGNKsrmB

Leave a Comment