Smrtonosno jezero pretvara životinje u statue

(Credit: Nick Brandt)

(Credit: Nick Brandt)

Prema Danteu, Styx nije samo rijeka, nego prostrana, smrtonosna močvara koja ispunjava čitav peti krug pakla. Jezero Natron u sjevernoj Tanzaniji moglo bi poslužiti kao dobar primjer za vizualizaciju Danteovog pakla.

Osim ako niste Alcolapia alcalica – vrsta ekstremofilne ribe prilagođene ekstremnim uvjetima, ovo jezero nije najpogodnije mjesto za život. Temperatura vode u jezeru može dosegnuti 60 stupnjeva i vrlo je lužnata – njezin pH je između 9 i 10.5.

Jezero je naziv dobilo prema natronu, spoju koji se javlja u prirodi i sastoji se uglavnom od natrijeva karbonata i natrijevog bikarbonata. Ovaj spoj došao je iz vulkanskog pepela nakupljenog u Dolini velike rasjekline (The Great Rift valley).

Jezero Natron vrlo je slano i naizgled nenaseljeno, no unatoč nepovoljnim uvjetima za život, ovo područje vrvi brojnim mikroorganizmima. Jedan od rijetkih stanovnika ovog područja je i plamenac koji se hrani algama, a za vrijeme isparavanja ovog jezera, stvaraju se otoci na koje se plamenci odlaze pariti. Neki plamenci uginu u jezeru, kalcificiraju se i ostaju savršeno očuvani.

Fotograf Nick Brandt odlučio je to iskoristiti. Naime, posao ga je još 1995. godine odveo u istočnu Afriku – tamo je snimao spot za pjesmu Michaela Jacksona pod nazivom Earth Song, a nakon snimanja prošetao je s fotoaparatom i primijetio savršeno očuvane ptice i šišmiše na obali. „Morao sam ih fotografirati“, rekao je. „Nitko ne zna pravi razlog kako su uginule, no čini se kako ih reflektirajuće svojstvo ovog jezera zbunjuje.

mg21929360.100-2_1200-720x448

Nick Brandt iskoristio je priliku – očuvane leševe ptica izvukao je iz jezera, postavio ih u razne položaje tako da izgleda kao da stoje na grani ili da plivaju u jezeru i napravio fascinantne fotografije. Ove fotografije samo su dio njegove knjige s kolekcijom fotografija životinja pod nazivom Across the Ravaged Land.

Izvor: NewScientist

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/smrtonosno-jezero-pretvara-zivotinje-u-statue/#ixzz2idmXEadw

Leave a Comment