Ruska svemirska agencija potvrdila planove za bazu na Mjesecu

Ruska svemirska agencija, Roscosmos, javno je potvrdila svoje planove za stvaranje trajnog naselja na Mjesecu. U govoru na Global Space Exploration konferenciji, Vladimir Popovkin, direktor Roscosmosa, izjavio je da “ne govori o ponavljanju dosega čovječanstva od prije 40 godina, već da govori o uspostavi trajne baze.”

Ovo nije prvi puta da se govori o ruskoj bazi na Mjesecu – u ožujku je procurio Roscosmosov plan koji je sugerirao da bi misija s ljudskom posadom u tu svrhu mogla biti poslana negdje nakon 2025. godine, prenosi The Verge.

Popovkin je također ranije izjavio kako je agencija u pregovorima s potencijalnim europskim i američkim partnerima za takvu bazu.

Postaje jasno kako utrka u svemiru ponovno postaje zanimljiva i napeta. Poznato je da NASA planira misiju s ljudskom posadom na asteroid, ali sve ostale aktivnosti su u opadanju. Prije nekoliko dana prva privatna tvrtka, SpaceX, uspješno je lansirala let prema ISS-u.

Do sada je Rusija pružala sav prijevoz prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Međutim, i druge države izrazile su interes za istraživanje Mjeseca. Top dužnosnik japanske agencije JAXA izjavio je da “gledaju na Mjesec kao na sljedeći cilj ljudskog istraživanja.”

I na kraju, možda ono najzanimljivije – prije mjesec dana predstavljena je tvrtka Planetary Resources, koja najavljuje rudarenje asteroida, te svojim inovativnim pristupom najavljuje stvaranje nove industrije i nove definicije prirodnih resursa.

Ljudska baza ili naselje nesumnjivo bi otvorilo mnoge nove mogućnosti u razvoju čovječanstva i njegovom izvoru energije i resursa, ali i razvoja tehnologije. Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnji razvoj događaja vezan uz aktivnosti u svemiru.

Leave a Comment