" /> Robotska riba Grace s lakoćom klizi kroz vodu | Znanost.ba

Robotska riba Grace s lakoćom klizi kroz vodu

robot-riba-Grace1Visokotehnološka robotska riba “izlegla” se na Sveučilištu u Michiganu s novim izgledom, mogućnostima i imenom.

Znanstvenici s navedenoga Sveučilišta unaprijedili su ribu brojnim mogućnostima, a najvažnija je sposobnost koja joj omogućava da klizi kroz vodu dok prelazi velike udaljenosti. Riba sada može kliziti kroz vodu neograničeno dugo s gotovo nikakvom potrošnjom energije dok prikuplja važne podatke koji se mogu iskoristiti za pročišćavanje rijeka i jezera.

Dizajnirana i napravljena umom i rukom Xiaoboa Tana, zamjenskoga profesora elektrotehnike i računalnoga inženjerstva te njegovoga tima, riba je opremljena mnoštvom senzora koji joj omogućavaju da autonomno putuje mjereći temperaturu i kvalitetu vode te druge važne faktore.

“Plivanje podrazumijeva stalne pokrete repa ribe, što znači da bi se baterija konstantno praznila i ne bi trajala više od nekoliko sati”, rekao je Tan. “Klizanje kroz vodu, pak, podrazumijeva sporije kretanje i teže upravljanje. Zato smo u robota integrirali oba modela kretanja – riba može i kliziti i plivati. Zbog toga se riba može prilagoditi različitim uvjetima; od plitkih tokova do dubljih jezera i od mirnih jezera do rijeka s brzim tokom.”

Sposobnost ribe da klizi kroz vodu postignuta je ugradnjom pumpe koja tjera vodu u i iz ribe, ovisno o tome žele li znanstvenici da riba putuje uzvodno ili nizvodno. Baterija robotske ribe nalazi se na “prugi” koja se pomiče naprijed i nazad, u sinkronizaciji s pumpom koja omogućava da se riba kreće po željenoj površini.

Riba je dobila i ime – Grace, što je skraćenica za “Gliding Robot ACE”.

Tan i njegov tim su prošle godine odlučili testirati Grace na rijeci Kalamazoo, gdje je ispunila sva očekivanja.

“Grace je plivala na tri mjesta rijeke i bežično slala podatke za analizu koje je očitala senzorima”, rekao je Tan. “Nisam siguran, ali mislim da smo postavili svjetski rekord – robot-riba koja senzorima ispituje kvalitetu vode u pravome okolišu.”

2010. godine u rijeku Kalamazoo izlila se nafta. Zanimljivo je da je riba svojim senzorom za naftu imala očitanja na mjestu gdje se izlijevanje dogodilo, iako su očitanja bila veća nizvodno od mjesta izlijevanja.

Podvodni roboti sve se češće koriste u oceanografiji. 2009. godine jedan je preplovio cijeli Atlantski ocean.

Najveća prednost koja razlikuje Grace i dosadašnje podvodne robote, pored njezine sposobnosti plivanja, jest njena veličina, i težina koja je otprilike 10 puta manja.

Tanovo istraživanje financirala je Međunarodna znanstvena organizacija.

Izvor: Michigan State University

Leave a Comment