Rekonstrukcija uha izvedena uz pomoć pijavica

(Credit: The New England Journal of Medicine ©2014)

(Credit: The New England Journal of Medicine ©2014)

Devetnaestogodišnjakinji je uspješno rekonstruirano uho koje je izgubila prilikom napada psa, i to uz pomoć nekoliko pijavica, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

Plastični kirurzi uglavnom su osposobljeni za prišivanje odsječenih dijelova tijela i takvi su slučajevi rekonstrukcije jednostavniji, budući da je rez čist i oštar. No, lijevo uho ove djevojke bilo je u potpunosti otkinuto, čineći tu operaciju mnogo složenijom. Uz pomoć mikroskopa i drugih iznimno osjetljivih instrumenata, kirurški tim pronašao je malu arteriju promjera samo 0,3 milimetra, prišivši uho pomoću tri malena šava. Arterija je donijela svježu krv u prišiveno uho, ali kirurški tim nije mogao naći venu za drenažu krvi natrag u tijelo. Tako su se okrenuli drugoj tehnici – pijavicama.

„Tijelo je vrlo učinkovito u stvaranju novih vena i arterija, pa su pijavice samo privremene”, rekao je dr. Stephen Sullivan, plastični kirurg u bolnici Rhode Island. Više od dva tjedna, djevojka se oporavljala u bolnici s pijavicama pričvršćenima na lijevo uho koje su odvodile deoksigeniziranu krv. U međuvremenu je uho samo razvilo vlastite vene i pijavice su uklonjene. Danas je ožiljak jedva vidljiv, a djevojka nema problema sa sluhom budući da joj je u napadu stradao samo vanjski dio uha.

Rekonstrukcija uha vrlo je složen i izazovan zahvat zbog sitnih vena i arterija koje krvlju opskrbljuju to područje. U literaturi je dosad zabilježeno samo oko 50% uspješno izvedenih operacija. I premda ova operacija nije bila pitanje života i smrti pacijentice, ipak će igrati važnu ulogu u kvaliteti njezina života. „Svaki put kad bude poželjela zavezati kosu u rep, ona će to moći učiniti bez imalo zadrške. Pogledate li je, nikad ne biste pomislili što joj se ranije dogodilo”, zaključio je Sullivan.

Izvor: LiveScience

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/rekonstrukcija-uha-izvedena-uz-pomoc-pijavica/#ixzz30M8cRKrn

Leave a Comment