Razine ozona imaju popriličan utjecaj na produktivnost poljoprivednika

poljoprivreda-ozonIstraživači Odjela za zdravstvenu politiku i upravljanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kolumbiji ocijenili su utjecaj zagađenja na produktivnost poljoprivrednih radnika služeći se dnevnim razlikama u razinama ozona. Rezultati njihovoga istraživanja pokazuju kako ozon, čak i pri razinama ispod trenutnoga standarda kakvoće zraka u većini dijelova svijeta, ima vrlo negativan utjecaj na produktivnost radnika. Njihova otkrića ukazuju na važnost zaštite prirode u kontekstu ekonomskoga rasta i ulaganja u ljudski potencijal, suprotno uvaženome mišljenju kako je to samo još jedan od nameta. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu American Economic Review.

Zagađenje ozonom globalni je problem oko kojega se vode mnoge rasprave, pogotovo oko pitanja njegove optimalne razine. I dok tvorci zakona navode kako će regulacija ozona pridonijeti zdravlju ljudske populacije, dr. Matthew Neidell, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Kolumbiji i glavni znanstvenik u ovome istraživanju, ispituje utječe li niža razina zagađenosti zraka i na kvalitetu obavljanja zadanoga posla. Sve do ovoga istraživanja nije bilo sustavnih dokaza koji bi se odnosili na utjecaj zagađenosti i produktivnosti radnika.

Istraživači su otkrili kako razlika od 10 ppm (“dijelova po milijardi”) u prosječnom izlaganju ozonu rezultira velikom promjenom od 5,5% u produktivnosti poljoprivrednoga radnika. “Ove su procjene posebno vrijedne pažnje jer Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država kreće u smjeru smanjenja saveznoga standarda za razine ozona”, kaže dr. Neidell. Prošloga je rujna američki predsjednik Barrack Obama rekao kako neće podržati novi prijedlog Agencije za zaštitu prirode o postroženju standarda za dopuštene razine ozona jer bi to značilo preveliki financijski teret za industriju, a ta je izjava šokirala zdravstvene stručnjake i ekologe.

Dr. Neidell također naglašava kako bi u zemljama u razvoju čiji su zakoni blaži, a poljoprivreda ima veću ulogu, rezultati istraživanja prikazani u ovoj studiji mogli imati poguban utjecaj na gospodarstva tih zemalja.

Izvori: e! Science News
Columbia University’s Mailman School of Public Health
Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/razine-ozona-imaju-poprilican-utjecaj-na-produktivnost-poljoprivednika/#ixzz2HOAAdSl0

 

Leave a Comment