Rat struja još nije završen

Početkom 20. stoljeća, izumitelji Thomas Alva Edison i Nikola Tesla su se sukobili u „ratu struja“. Kako bi dokazao opasnosti Teslinog sustava, Edison je strujom ubio slona. Životinja je umrla uzaludno, jer je Teslin, a ne Edisonov, sustav uspio. Tehnološki napredak i potreba za štednjom energije, u upotrebu vraća Edisonov način prijenosa električne energije.

Američki izumitelj je izgradio prvi električnu distributivnu mrežu, i to u New Yorku koristeći istosmjernu struju. Ova mreža, međutim, nije mogla prenositi struju na šire područje. Njegov rival i bivši suradnik Nikola Tesla je otkrio kako izmjenična struja, prolazeći kroz transformatore, može povećati voltažu prijenosa na većim udaljenostima.

Edison je bio biznismen izrazito natjecateljskog duha. Osim usmrćivanja životinja strujom kako bi diskreditirao Teslin način prijenosa električne energije, predložio je i kako bi se prva smrtna kazna električnom stolicom trebala izvesti uz upotrebu izmjenične struje.

Njegova istosmjerna struja je bila ograničena, a bila je i jedno od najgorih ulaganja investitora J.P. Morgana. Njujorški bankar je uveo struju u svoju kuću krajem 19. stoljeća, gdje otkriva kako ju je teško kontrolirati, jer je prolazila kroz tepihe i tapete.

Od kraja 19. stoljeća do danas, izmjenična struja je postala široko prihvaćena forma prijenosa električne energije.

Istosmjerna struja (DC) se sada vraća i obećava zaradu u projektima obnovljive energije. Od centralnih baza podataka do dalekovoda i pomoćnih izvora energije, istosmjerna struja se može pokazati korisnom u tisućama projekata širom svijeta.

„Svatko kaže kako će trebati najmanje 50 godina da se uloga istosmjerne struje poveća, a izmjenične smanji“ izjavio je Peter Asmus, viši analitičar u istraživačkom centru Pike, koji se bavi istraživanjem tržišta i konzultantskim poslovima u “čistim” tehnologijama.

Glavni faktor povećanja potražnje za istosmjernom strujom je potreba za čuvanjem energije i povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora. Izmjenična struja (AC) nastaje u rotirajućim generatorima, a obnovljivi izvori, poput vjetra i sunčeve energije, mogu proizvesti istosmjernom struju, koja se sada pretvara u izmjeničnu.

Još jedna stvar se dogodila od Edisonovog vremena, a to je nastanak poluvodiča. Poluvodičima je potrebna istosmjerna struja, i sve se više pojavljuju u uređajima u domaćinstvu. Ovi uređaji trebaju konvertirati AC u DC, što je gubitak energije i proizvodi toplinu. U ranim godinama industrijalizacije to nije činilo velik problem, ali danas je važno, posebice u velikim i rastućim poslovima tehnologija vezanih za internet.

Tvrtke koje upravljaju prometom informacija pokušavaju povećati efikasnost i smanjiti proizvodnju ugljik dioksida koji emitiraju. Pike Research očekuje kako će biznisi baza podataka 2015. vrijediti 41 milijardu dolara, za razliku od današnjih 7,5 milijardi.

Finska IT tvrtka Academica, primjerice, ima centralnu baza podataka u granitnoj pećini ispod katedrale u Helsinkiju. Za hlađenje koriste vodu Baltičkog mora, a višak topline preusmjerava u gradske stanove. IBM je izradio solarno postrojenje u Bangaloreu kako bi opskrbio svoju centralu, a Microsoft pokušava patentirati vjetro-elektrane koje će opskrbiti njihove baze podataka.

Istosmjerna struja može biti jedan od načina za povećanje efikasnosti i smanjenje emisija. Eric Woods iz Pike Research-a kaže: „Nitko se ne bavi ovim problemom, osim nekoliko sveučilišta. One tvrtke koje pokušavaju riješiti ovaj problem izlaze iz istraživačkog geta“.

Pike Research još uvijek nije objavio podatke koji govore koji udio će DC imati na tržištu „zelenih“ baza podataka. Švicarsko-švedska tvrtka ABB, koja podupire uvođenje direktne struje tvrdi kako će 35% potražnje za DC dolaziti iz SAD-a, 30% iz Europe, a ostatak iz ostalih dijelova svijeta.

ABB navodi kako se svaki dan pošalje 300 milijardi e-mailova i 250 milijuna „tweetova“. Centri koji skladište ove podatke se svake godine povećavaju za 10% i troše 80 milijuna megavat-sati energije, što je 1.5 puta više od količine električne energije koju potroši cijeli New York. Ovi centri su odgovorni i za 2% globalne emisije ugljičnog dioksida.

Kako bi Edison ovo mogao vidjeti? On je navodno rekao Henryu Fordu i Harveyu Firestonu kako će sunčeva energija imati velik utjecaj u industriji, čak i prije iscrpljivanja zaliha nafte i uglja.

Sara Ledwith, CNN

Related Posts

Share This

Leave a Comment