Radiovalovima protiv visokog krvnog tlaka

Nakon dugotrajnog i temeljitog ispitivanja započinje klinička primjena radiovalova u liječenju visokog krvnog tlaka. Već su ga prihvatile neke zemlje zapadne Europe, a od lani i Slovenija. Postupak pomaže u sniženju tvrdokornog tlaka, neosjetljivog na lijekove, koji zahvaća 15 do 30% oboljelih od hipertenzije.

Novi postupak uključuje usmjeravanje niskofrekventnih radiovalova na simpatičke živce u stijenki bubrežnih arterija.

U sklopu liječenja kroz butnu se arteriju uvodi kateter sve do bubrežnih arterija. U kateteru je mikro odašiljač koji usmjerava radiovalove prema bubrežnim arterijama.

Energija radiovalova stvara male ožiljke u tkivu čime oštećuje živce u stijenki bubrežnih arterija. Kako su ovi živci uzrokovali probleme u kontroli krvnog tlaka, njihovim oštećivanjem nastupa normaliziranje tlaka u oboljelog.

Tijekom ispitivanja se provjeravalo koliko je postupak s radiovalovima učinkovit u snižavanju tlaka te koliko komplikacija donosi bolesnicima. Australsko kliničko istraživanje navodi da 30-dnevno liječenje radiovalovima dovodi do značajnog sniženja tlaka u oboljelog. Iskustva drugih pokazuju da se liječenjem duljim od mjesec dana postižu još bolji rezultati, koji se zadržavaju i do 18 mjeseci nakon liječenja.

Procjenjuje se da danas u svijetu od visokog tlaka boluje oko milijardu ljudi. Dvije trećine oboljelih liječi svoj poremećaj, dok ga trećina nije svjesna. Visoki krvni tlak povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti, srčanog udara i otkazivanja bubrega, pa je uzrok smrti milijuna ljudi svake godine.

Promjenom životnih navika, smanjivanjem soli u prehrani te manjom konzumacijom alkohola uz redovitu tjelesnu aktivnost možemo postići bolju kontrolu krvnog tlaka. Za liječenje poremećaja danas je na raspolaganju veći broj lijekova.

Za one oboljele od tvrdokorne hipertenzije, kod kojih donedavno nije bilo načina za normaliziranja tlaka, nova metoda s radiovalovima donosi rješenje.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/radiovalovima-protiv-visokog-krvnog-tlaka/#ixzz26o8WJ94d

Leave a Comment